Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Angajata mea conform anexei legii pensiilor va trebui sa iasa la pensie pentru limita de varsta la data de 15 ianuarie (nu doreste continuarea). Conform varstei da la data de 15 implineste anii. Am primit de la CNPP urmatoarea informare ,, angajata X implineste in scurt timp varsta standard de pensionare prevazuta de lege.
Daca a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani, poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta. ”
Angajata a spus ca depune dosarul la ei pe 13 ca a discutat cu cei de acolo. Eu ca angajator, stiind ca pe 15 implineste varsta incetez contractul?
Multumesc
Chiar daca nu stiu daca are sau nu stagiul de cotizare? de asta imi e teama sincer. Angajata spune ca are dar eu nu am cum sa verific si daca are varsta si nu are stagiul cum se va proceda ?
Contractul individual de muncă va înceta de drept (instant, fără vreo formalitate) la data la care se împlinesc pentru angajat condițiile de vârstă și cele privind stagiul de cotizare.
Cu toate acestea, angajatul trebuie să prezinte angajatorului un certificat (sau un înscris oficial - adeverință etc) emis de către Casa de Pensii (Națională sau Sectorială) prin care se atestă stagiul de cotizare al acelei persoane.
În mod normal, potrivit art. 35, alin. 1, din Normele de punere în aplicare a Legii 263/2010, „Stagiul de cotizare se certifică asiguraților, din oficiu, o dată la 2 ani, de către CNPP și casele de pensii sectoriale”.
În orice caz, decizia de pensionare este emisă de Casa de Pensii, iar dacă au decis pensionarea, este sigur că a îndeplinit condiția privind stagiul de cotizare. Ar trebui totuși să prezinte și angajatorului un înscris doveditor anterior emiterii deciziei de pensionare.
Puteți încerca. Adresați-le o cerere, în care mai întâi explicați cine sunteți și care este situația, și în care apoi solicitați să vi se comunice informația de care aveți de nevoie (dacă persoana respectivă îndeplinește la data de 15.01.23 condiția stagiului minim de cotizare) și atașați înscrisuri doveditoare ale raporturilor de muncă dintre angajator și angajat - de exemplu, o adeverință că acea persoană este angajată la societatea dumneavoastră sau o copie a contractului individual de muncă (puteți să secretizați anumite aspecte din contract dacă sunt confidențiale pentru una dintre părți) - pentru a dovedi calitatea în care solicitați o asemenea informație - de angajator. Atașați și o copie a dovezii de reprezentant legal al angajatorului - societate - certificat ONRC.
Cu toate acestea, timpul lor de răspuns poate fi chiar și de 30 zile.
Recalculare pensie
anca.d
Buna dimineata!
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: o colega si-a depus dosarul de pensionare anticipata anul trecut si a primit decizia de ... (vezi toată discuția)