avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Bună ziua, Se poate introduce în CCM decontarea ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Bună ziua, Se poate introduce în CCM decontarea ochelarilor ...

Bună ziua,
Se poate introduce în CCM decontarea ochelarilor de vedere, conform Directivei europene 90/270/CEE privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:48, 5 Ianuarie 2023
HG nr, 1028/ 2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru lucratori la utilizarea echipament cu ecran de vizualizare se refera la ochelari de protectie acordati gratuit, utilizati numai in timpul lucrului in fata ecranului, nu la ochelari de vedere purtati pe strada. Acesti ochelari de protectie se nominalizeaza in Lista cu EIP pentru lucratori, intocmita de angajator pe locuri de munca. Lista este anexa la CCM.
In aceasta speta tocmai s-a pronuntat Curtea de Justiție UE prin care s-a atabilit ca angajatorul este obligat să deconteze costul ochelarilor de vedere.
Cererea de sesizare a CJUE privind pronunțarea unei hotărâri preliminare a fost formulată în fața Curții de Apel Cluj într-o cauză care avea ca obiect obligarea unei instituții publice la plata sumei reprezentând contravaloarea ochelarilor de vedere pentru angajatul care își desfășoară activitatea în fața unui monitor.
Curtea de la Luxembourg, prin interpretarea oferită a confirmat cele susținute în sensul că „aparatele de corecție speciale” includ ochelarii de vedere ce vizează în mod specific corectarea și prevenirea dificultăților vizuale care au legătură cu o activitate ce implică un echipament cu monitor. Pe de altă parte, aceste „aparate de corecție speciale” nu se limitează la aparate utilizate exclusiv în cadrul profesional.

Totodată, obligația angajatorului de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special, poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către acesta din urmă, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului..


HOTĂRÂREA CURȚII (Camera a doua) din 22 decembrie 2022
Curtea (Camera a doua) declară:
1) Articolul 9 alineatul (3) din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990 privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor [a cincea directivă individuală în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 87/391/CEE] trebuie interpretat în sensul că
„aparatele de corecție speciale”, prevăzute de această dispoziție, includ ochelarii de vedere care vizează în mod specific corectarea și prevenirea dificultăților vizuale care au legătură cu o activitate ce implică un echipament cu monitor. Pe de altă parte, aceste „aparate de corecție speciale” nu se limitează la aparate utilizate exclusiv în cadrul profesional.
2) Articolul 9 alineatele (3) și (4) din Directiva 90/270
trebuie interpretat în sensul că
obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special, prevăzută la această dispoziție, care îi revine angajatorului, poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către acesta din urmă, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.

Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2023
inspectorSSM, utilizator
Pentru aplicare generala in Romania, trebuie modificata HGnr. 1028/ 2006 in sensul Hotararii CJ a UE sau deschidere actiune in instanta pentru fiecare caz in parte.
Multumesc!
Nu este nevoie de nici o modificare, prevederea exista in HG 1028/2006 si din ce stiu eu au existat si pana acum unitati (institutii ale statului) care au asigurat gratuit ochelari lucratorilor care utilizau echipamente cu ecran de vizualizare. Singura diferenta era ca se considera ca aceste „aparate de corecție speciale”, (care includ si ochelarii de vedere) se folosesc doar in activitatea ce implică un echipament cu monitor la locul de munca, pe cand actuala hotărâre a curții stabileste ca utilizarea acestora nu se limitează exclusiv în cadrul profesional putand fi utilizate si in restul timpului.


Astfel in Hotărârea nr. 1.028/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, este prevazut destul de clar ca:


ART. 12
Lucrătorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesară:
a) înainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
ART. 13
Lucrătorii beneficiază de un examen oftalmologic, dacă rezultatele examenului prevăzut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
ART. 14
Dacă rezultatele examenului prevăzut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar şi dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucrătorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespundă activităţii respective.
ART. 15
Măsurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice în nici un caz costuri financiare pentru lucrători.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2023
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ochelari de vedere la locul de munca TuRa TuRa Buna ziua, Am o situatie la locul de munca: unul dintre lucratori poarta ochelari de vedere si spune ca uzura acestora este accentuata din cauza faptului ca ... (vezi toată discuția)
Dioptrii de la calculatorul de la serviciu??? nazdravanii12costin@yahoo.com nazdravanii12costin@yahoo.com Va salut. Am 46 de ani, lucrez pe PC din 1990. Acum lucrez (de mai multi ani) la o institutie de stat pe o statie de lucru PC cu monitor CRT de 17\\\\\\\". ... (vezi toată discuția)
Ochelari de vedere, material de protectia muncii - ochelari de protectie a vederii, pentru lucrul in fata unui ecran de vizualizare. iuliurs iuliurs Buna seara, Sint functionar public si lucrez la primarie. In aceste zile am facut vizitele medicale anuale pentru Medicina muncii. In cadrul acestor vizite ... (vezi toată discuția)