avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acces la teren prin drum de acces (servitute)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acces la teren prin drum de acces (servitute)

As dori un sfat competent cu privire la urmatoarea problema: am casa pe un teren si pentru a ajunge la casa folosesc un drum care in actele mele apare "Drum comun indiviz ( de servitute)". PROBLEMA ESTE URMATOAREA: un vecin din capatul drumului de acces a impartit terenul mostenit in 2: o parte care a luat toata deschiderea la drum si o alta parte care nu mai are decit deschidere de 1,59m la acest drum de acces. El sustine acum ca are drept de trecere si mi-a solicitat sa dau la notariat acceptul pentru a-si trage curentul electric si gazele pe acest drum. INTREBARI: sunt obligata sa-i dau acest accept? Mai mult, ma poate obliga sa-i dau din terenul meu o bucatica pentru a avea el loc sa intre cu masina? Nu trebuia el sa-si asigure drum de iesire la strada atunci cind a impartit terenul mostenit?
V-as fi foarte recunoscatoare daca as primi raspuns,
Va multumesc anticipat,
Gabi
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 10:40, 22 Septembrie 2006
Din descrierea Dumneavoastra nu imi pot da seama exact care este situatia faptica si juridica a drumului.

"Drum comun indiviz (de servitute)" sugereaza in acelasi timp atat coproprietatea fortata perpetua cat si servitutea. In cazul in care drumul respectiv este coproprietate, vecinul respectiv nu are nevoie de acordul Dvs. pt. a aduce utilitatile la terenul sau.

In cazul servitutii, situatia este putin mai nuantata si este posibil sa fie nevoie de acordul Dvs. Acest acord poate fi doar benevol.

Cat despre accesul cu masina, dat fiind faptul ca imposibilitatea de trecere se datoreaza cuplei proprietarului, nu puteti fi obligat sa-i permiteti accesul pe terenul Dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum servitute în curte comuna Paula Gabriela Paula Gabriela Bună ziua, avem o sentința definitiva cu recunoașterea dreptului de proprietate într-o curte comuna. Menționez ca noi avem locuință în fundul curții. ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)
Ajutor ! situatie incurcata ! carmen5400 carmen5400 In urma unei executari silite , piritii au ramas cu doua camere din imobil , dar TOT terenul care inconjoara casa este al meu . Eu nu vreau sa le acord ... (vezi toată discuția)