avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? Pe o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? Pe o anumită ...

Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? Pe o anumită perioadă de timp (e.g. pe an/lună) sau pe tranzacție? De la o anumită persoană sau 25.000 / persoană?
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2023
radan8, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:53, 9 Ianuarie 2023
Nu exista acest prag.
Puteți să dăruiți și un milion (sau oricât vă lasă inima) dacă vă permite punga/contul.
Cu condiția ca actul de donație să fie încheiat în formă autentică. Altminteri, donația este nulă absolut și bunurile/sumele supuse restituirii.

Totuși, pentru a nu trece pe la notar și pentru papucii de casă dăruiti de sărbători ori sticla de ... suc de struguri și altele asemenea (da, da, tot donații sunt, în forma darului manual) legiuitorul a prevăzut o excepție de la încheierea în formă autentică a actului de donație, arătând că bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual. Darul manual (care este o varietate a contractului de donație) se încheie valabil prin acordul de voințe al părților, însoțit de tradițiunea bunului (înmânarea/predarea efectivă și reală/materială a bunului).
De ce această limită? Așa a vrut legiuitorul. O fi mult, o fi puțin? Depinde. Să ne amintim că unele bunuri mobile, cum ar fi unele ceasuri, de exemplu, ar putea să valoreze mai mult decât un apartamențel de 2 camere (bun imobil). Ca atare, un astfel de bun, cu o valoare mai mare de 25.000 lei, deși este bun mobil corporal, nu poate fi (valabil) donat decât prin înscris autentic. Nu există limită de timp/persoană. Asta ar mai lipsi, să ținem contabilitatea cu căt i-am dat cadou lui Ion de Crăciun, de Sf. Ion și mai urmează și alte sărbăutori.


Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)
Donatie in bani ady09 ady09 Daca parintii mei imi doneaza o suma de bani ,aceasta este impozabila sau nu.Donatia terbie facuta obligatoriu notarial sau sunt si alte cai? Multumesc (vezi toată discuția)
Donatiile online catre ong-uri Traian Cosma Traian Cosma Buna ziua. As dori sa (imi) clarific chestiunea donatiilor online catre ONG-uri, mai exact in ce baza legala se fac acestea avand in vedere ca legea specifica ... (vezi toată discuția)