avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masuri impotriva unui angajator ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masuri impotriva unui angajator ...

Ce masuri se pot lua in cazul unui angajator care te obliga fara nici un fel de hartie sa mergi intr o alta localitate in delegatie iar in timpul acela tu ai un accident de masina. Precizez ca eu nu aveam ce sa caut acolo sa merg in ziua respectiva in delegatie, nu am fost notificat scris sau pe mail eventual. M am ales cu masina praf si cu daune materiale, treaba asta se intampla anul trecut precizez.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:22, 18 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu inteleg, ce legatura are hartia cu accidentul?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Dupa descrierea facuta de dv. nu se poate face absolut nimic. Totusi daca ati fi un pic mai generos in oferirea unor informatii lucrurile poate ar sta un pic diferit.
Inteleg ca nu aveati nici un fel de document privind deplasarea in alta localitate, dar in afara de acest aspect ar trebui sa mai cunoastem si urmatoarele lucruri:
1) care este activitatea dv, si ce indatoriri aveti conform fisei postului ?
2) masina este a dv. sau a firmei in care lucrati, exista o foaie de parcurs sau un contract de comodat intre dv. si societatea la care lucrati (in cazul in care masina este a dv.) ?
3) ati fost pontat prezent la serviciu in ziua respectiva sau nu? exista o condica de prezenta cu semnatura dv. la intrare in serviciu pentru data accidentului ?
4) mai era vreo persoana din cadrul firmei cu dv. in masina la momentul accidentului?
5) ati facut vreo livrare/acordare servicii in ziua respectiva?
6) exista documente scrise (facturi/contracte/executare reparatii) din care sa rezulte ca va aflati in localitatea respectiva in interesul firmei la care lucrati?
7) ati avut nevoie de ingrijiri medicale in urma accidentului ?
8) a fost declarat ca accident de traseu/accident de munca sau nu?
Activitatea este cea de back office, in fisa postului nu este precizat vreun paragraf care sa ateste ca sunt aupus unor deplasari in interes de serviciu. Masina este a mea proprietate personala, nu exista vreun act de comodat sau altele ci doar o obligare verbala din partea sefeului ca trebuie sa mergem acolo. Nu exista condica dimineata imputandu ne ca trebuie sa fim la locatia respectiva, a fost declarat accident de catre organele competente seful meu spunand ca m ai bine nu precizez de acest incident pt ca nu stie care vor fi urmarile. Mai era prezent un coleg in masina in ziua respectiva. Nu am avut nevoie de ingrijiri medicale. Problema mea este si nu inteleg cum poti fi obligat sa te prezinti intr un loc fara sa fie specificat in fisa postului aces lucru doar o obligare verbala.

- editare citat integral al mesajului anterior -
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna ziua,
urata situatie... nu va este deloc avantajoasa...
din atributiile postului este clar ca nu aveati activitate de teren deloc... nici macar prin prisma unor activitati conexe.
vad ca incidentul a fost declarat "accident de organele competente".... existe mai multe tipuri de accidente si organe competente... concluzionez ca e vorba de accident de circulatie si nu accident de munca sau traseu iar organele competente au fost politistii rutieri si nu inspectorii de munca.
nedeclararea situatiei de fapt la momentul accidentului este vina dv. .... urmarile de care se temea seful dumneavoastra sunt in detrimentul dv. si le resimtiti din plin in prezent, nu beneficiati de nici un fel de protectie iar el nu are nici o responsabilitate.
avand in vedere faptul ca mai era totusi un coleg de serviciu in masina cu dv. aveti posibilitatea sa faceti sesizare la ITM pentru ca nu s-a declarat accidentul de traseu/munca
este foarte important sa fi fost in ziua respectiva pontat prezent la serviciu si nu in concediu de odihna.
daca v-a pontat in concediu de odihna, zi libera, absent sau alt fel impotriva vointei dv. faceti plangere penala deoarece dv. ati fost victima unui accident de traseu in timpul programului de munca iar el va instigat sa dati declaratii false, a intocmit documente in fals si a abuzat de statutul lui pentru a va determina sa utilizati bunurile personale in interesul serviciului - bullying la locul de munca.
in sustinerea dv. aveti martor colegul si persoanele la care trebuia sa ajungeti sau de la care va intorceati cand s-a produs accidentul si eventuale convorbiri telefonice care pot fi invocate ca probe. politia poate solicita transcript de la compania de telefonie.
toate aceste demersuri nu va garanteaza si reparatia masinii ci doar "sanctionarea" angajatorului.
sfatul meu este sa mai discutati cu el poate ajungeti la un numitor comun.
pe viitor aveti curaj sa refuzati sarcinile de lucru care nu sunt trecute in fisa postului sau macar solicitati sa vi le comunice in scris atata timp cat exced celor din fisa postului.
succes!
Multumesc de raspuns, chiar apreciez acest lucru, pagubele materiale oricum nu le mai recuperez, bine ca sunt eu ok si ju au fost victime, ceea ce ma frapeza este lipsa ai dezinteresul angajatorului in special al sefului meu, stiu poate am procedat prost la momentul acela dar te gandesti si la job in perioada asta nasoala economica, este greseala mea mi-o asum, in ziua respectiva am fost pontat, nu s a trecut concediu, deci mai poate fi o speranta ca totusi voi putea rezolva ceva...

Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Accident rutier in timpul programului cu masina personala OanaRo OanaRo Buna ziua, Angajatul isi foloseste masina personala (la solicitarea superiorului) in interes de serviciu. Nu merge singur, in masina se mai afla minim 2 ... (vezi toată discuția)
Conflict la locul de munca eugeniacristina eugeniacristina Buna ziua!Sunt salariata Spitalului Clinic de Chirurgie OMF Prof.Dr.Dan Theodorescu din Bucuresti,in cabinetul in care imi desfasor activitatea medicii au un ... (vezi toată discuția)
Accident in drum spre casa dupa terminarea programului nobody_else91 nobody_else91 Buna ziua, Lucrez la o companie privata si fac naveta cu masina personala. In drum spre casa(dupa terminarea programului) am avut accident fara victime doar ... (vezi toată discuția)