avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie intre coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie intre coproprietari

Chirie intre coproprietari.
Buna ziua, dețin 80% dintr-un apartament în urma unei moșteniri unde locuiesc singur. 20% este deținut de către fratele meu. În acest moment el ar avea nevoie de bani dar totuși nu vrea sa vândă partea. Se gândește să îmi impuna chirie pentru cota lui spunând că nu locuiește Si eu sunt obligat să îi plătesc 20% dintr-o chirie la prețul pieței. Este vreun temei legal? Dețin 80%, ma poate obliga legea sa fiu chirias la mine in casa? Legal daca sunt majoritar în procente are dreptul sa intre in apartament fara acordul meu? În lipsa mea? Mentionez ca doreste chirie dar nu contribuie la plata întreținerii în raport cu a sa cota de 20% tot asa spunând că el nu locuiește... "păi esti proprietar si ar trebui să plătești ii raspund eu mereu "
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:38, 15 Februarie 2023
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intretinere nu are de ce sa plateasca pt ca nu sta si nu foloseste, plateste doar impozit pt cota lui.
Nu ii datorati chirie. Ati datora despagubiri pt lipsa de folosinta daca ar vrea sa foloseasca si nu l-ați lasa.
Ca sa rupeti pisica, actionati in judecata pt partaj, cereti sa vi se atribuie casa si sa ii dati sulta pt cota sa.
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va puteți înțelege oricum vreți.

Puteti și sa va judecati dacă vreți sa transati lucrurile, dacă am înțeles eu bine situatia.
Situatia se lămurește doar atunci când avocatul vede actele și analizează întreaga situatie juridică.

Scris din București 2023
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
În ipoteza în care v ar solicita contravoarea lipsei de folosinta pt ultimii 3 ani formulați intampinare/reconventionala faceți și dvs apărări,,exista variante etc.Pt a rezolva neplăcerile ieșiți din indiviziune,îl despăgubiți pt cota de 20 %și gata..
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Conform disp L nr 196/2018 sunt inregistrate in evidenta de calcul intretiere lunara,persoanele care locuiesc provizoriu minimum 15 zile/luna sau definitiv in imobil
Daca fratele dv nu locuieste efectiv in apartament nu este inregistrat in cartea de imobil si nu are obligatia sa achite cote lunare intretinere
Se gândește să îmi impuna chirie pentru cota lui spunând că nu locuiește

Pretentia nu are suport legal atat timo cat sunteti coproprietari,dv locuiti efectiv in imobil si achitati lunar c/v intretinere Fratele detinand cota de 20% ii revine obligatia legala sa achite impozitul anual aferent cota detinuta
El susține că nu vrea sa vândă. Dacă ies din indiviziune si ajungem la judecata, instanța îl poate obliga sa vândă? Cel mai important pt mine este sa stiu daca are acoperire cu vreo lege sa imi solicite chirie pt ca el nu sta in locație.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

În ipoteza în care v ar solicita contravoarea lipsei de folosinta pt ultimii 3 ani formulați intampinare/reconventionala faceți și dvs apărări,,exista variante etc.Pt a rezolva neplăcerile ieșiți din indiviziune,îl despăgubiți pt cota de 20 %și gata..

Alte discuții în legătură

Vanzare parte din mostenire cata-anca cata-anca Buna seara. Acum 10 ani, tatal meu a decedat. S-a facut imediat succesiunea si mostenitori de drept am ramas eu, mama mea si cei doi frati. La acel moment eu ... (vezi toată discuția)
Pot pune un apartament in vanzare daca sunt coproprietar si celalalt ... Tartu Tartu Pot pune un apartament in vanzare daca sunt coproprietar si celalat coproprietar nu vrea? (vezi toată discuția)
Buna ziua. prezint urmatoarea situatie. sora si frate, plus mama ... a13 a13 Buna ziua. Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, plus mama celor doi. In urma decesului tatalui, sora, fratele si mama au facut succesiunea si ... (vezi toată discuția)