avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie intre coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie intre coproprietari

Chirie intre coproprietari.
Buna ziua, dețin 80% dintr-un apartament în urma unei moșteniri unde locuiesc singur. 20% este deținut de către fratele meu. În acest moment el ar avea nevoie de bani dar totuși nu vrea sa vândă partea. Se gândește să îmi impuna chirie pentru cota lui spunând că nu locuiește Si eu sunt obligat să îi plătesc 20% dintr-o chirie la prețul pieței. Este vreun temei legal? Dețin 80%, ma poate obliga legea sa fiu chirias la mine in casa? Legal daca sunt majoritar în procente are dreptul sa intre in apartament fara acordul meu? În lipsa mea? Mentionez ca doreste chirie dar nu contribuie la plata întreținerii în raport cu a sa cota de 20% tot asa spunând că el nu locuiește... "păi esti proprietar si ar trebui să plătești ii raspund eu mereu "
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:38, 15 Februarie 2023
Legat de intrat - ii luati cheia, sau schimbati butucul, pentru ca titlul de proprietate e o treaba, dar dumneavoastra aveti domiciliul acolo - si oricat de proprietar ar fi, nu poate intra in casa dumneavoastra cand vrea el.
Haideti sa va intreb altfel - care e chiria in orasul dumneavoastra, si pentru un apartament similar? Ca sa ii inchideti gura cu intratul peste dumneavoastra, puneti-i sub nas un contract de inchiriere pentru 20% din suma, atasati o anexa cu dotarile apartamentului (centrala pe gaz marca immergaz sin an 2001, masina de spalat haine indesit din anul 2010, etc) mentionati in mod explicit obligatia de a participa la intretinerea bunului - asta nu inseamna ca va plati cota parte din utilitati, insa daca se strica ceva pe motiv de uzura, de exemplu cedeaza masina de spalat, ii cereti sa plateasca 20% din contravaloare. Si cu asta ati inchis discutia despre vrutul fratelui sa va calce cand are chef.

In paralel initiati actiunea de partaj.
Exista o grila a notarilor publici in care gasiti la cat este evaluat apartamentul. Ca idee, modalitatea in care il puteti convinge este : va uitati in grila notarilor publici calculati cat reprezinta 20% si ii transmiteti fratelui variatele pe care le are: pana la data de ..... are timp sa dea raspuns sa accepte propunerea si primeste suma de ..... ( reprezentand 15k pe care i-ati propus ) sau mergeti in instanta si va primi suma de .... (reprezentad 20%) minus cheltuieli de judecata. Daca faceti un calcul o sa vedeti ca s-ar putea sa iesiti pe plus daca mergeti in instanta si faptul ca o sa iasa in pierdere o sa-l convinga si pe frate.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2023
route, utilizator
Buna seara,

Adresati-va instantei de judecata, in vederea partajarii.

Instanta de judecata va poate atribuit dumneavoastra imobilul.

Puteti instraina cota-parte din dreptul de proprietate, fara a fi necesara partajarea.

Regasiti grila notariala pe site-ul Camerei Notarilor Publici.

Nu vi se poate solicita plata unei chirii.

Buna ziua , revin cu update major. Dumneavoastra sunteti avocat si spuneti ca nu se poate solicita chirie. Eu intenționez să angajez un avocat și mi-a spus ca da poate solicita chirie fiindca nu sta acolo. Altcineva spune ca are 20% din valoare nu suprafata si automat nu se poate stabili chirie ci doar despăgubire în raport cu a sa cota. Pe cine sa mai cred ??? Am făcut oferta 15.000 euro si raspunsul este același nu doresc si nu vrea nici măcar să ne vedem. Doresc un avocat care sa ma ajute si sa imi spuna clar daca are drept la chirie si daca ma apuc de instanța cam cat durează. Înțelegeți că eu vreau sa cumpăr si maine doar sa ma stiu cu 100% sa fie liniste si in familia mea. Va multumesc

Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
gi-jane2, moderator
va perpeliti degeaba cu chiria, initiati actiune in instantga cereti sa vi se atribuie casa si sa ii dati sulta pt cota lui si terminati balciul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare parte din mostenire cata-anca cata-anca Buna seara. Acum 10 ani, tatal meu a decedat. S-a facut imediat succesiunea si mostenitori de drept am ramas eu, mama mea si cei doi frati. La acel moment eu ... (vezi toată discuția)
Pot pune un apartament in vanzare daca sunt coproprietar si celalalt ... Tartu Tartu Pot pune un apartament in vanzare daca sunt coproprietar si celalat coproprietar nu vrea? (vezi toată discuția)
Buna ziua. prezint urmatoarea situatie. sora si frate, plus mama ... a13 a13 Buna ziua. Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, plus mama celor doi. In urma decesului tatalui, sora, fratele si mama au facut succesiunea si ... (vezi toată discuția)