avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie intre coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie intre coproprietari

Chirie intre coproprietari.
Buna ziua, dețin 80% dintr-un apartament în urma unei moșteniri unde locuiesc singur. 20% este deținut de către fratele meu. În acest moment el ar avea nevoie de bani dar totuși nu vrea sa vândă partea. Se gândește să îmi impuna chirie pentru cota lui spunând că nu locuiește Si eu sunt obligat să îi plătesc 20% dintr-o chirie la prețul pieței. Este vreun temei legal? Dețin 80%, ma poate obliga legea sa fiu chirias la mine in casa? Legal daca sunt majoritar în procente are dreptul sa intre in apartament fara acordul meu? În lipsa mea? Mentionez ca doreste chirie dar nu contribuie la plata întreținerii în raport cu a sa cota de 20% tot asa spunând că el nu locuiește... "păi esti proprietar si ar trebui să plătești ii raspund eu mereu "
Legat de intrat - ii luati cheia, sau schimbati butucul, pentru ca titlul de proprietate e o treaba, dar dumneavoastra aveti domiciliul acolo - si oricat de proprietar ar fi, nu poate intra in casa dumneavoastra cand vrea el.
Haideti sa va intreb altfel - care e chiria in orasul dumneavoastra, si pentru un apartament similar? Ca sa ii inchideti gura cu intratul peste dumneavoastra, puneti-i sub nas un contract de inchiriere pentru 20% din suma, atasati o anexa cu dotarile apartamentului (centrala pe gaz marca immergaz sin an 2001, masina de spalat haine indesit din anul 2010, etc) mentionati in mod explicit obligatia de a participa la intretinerea bunului - asta nu inseamna ca va plati cota parte din utilitati, insa daca se strica ceva pe motiv de uzura, de exemplu cedeaza masina de spalat, ii cereti sa plateasca 20% din contravaloare. Si cu asta ati inchis discutia despre vrutul fratelui sa va calce cand are chef.

In paralel initiati actiunea de partaj.
Exista o grila a notarilor publici in care gasiti la cat este evaluat apartamentul. Ca idee, modalitatea in care il puteti convinge este : va uitati in grila notarilor publici calculati cat reprezinta 20% si ii transmiteti fratelui variatele pe care le are: pana la data de ..... are timp sa dea raspuns sa accepte propunerea si primeste suma de ..... ( reprezentand 15k pe care i-ati propus ) sau mergeti in instanta si va primi suma de .... (reprezentad 20%) minus cheltuieli de judecata. Daca faceti un calcul o sa vedeti ca s-ar putea sa iesiti pe plus daca mergeti in instanta si faptul ca o sa iasa in pierdere o sa-l convinga si pe frate.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2023
route, utilizator
Buna seara,

Adresati-va instantei de judecata, in vederea partajarii.

Instanta de judecata va poate atribuit dumneavoastra imobilul.

Puteti instraina cota-parte din dreptul de proprietate, fara a fi necesara partajarea.

Regasiti grila notariala pe site-ul Camerei Notarilor Publici.

Nu vi se poate solicita plata unei chirii.

~ final discuție ~