avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua! Am o speta de drept consitutional pe care, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua! Am o speta de drept consitutional pe care, din pacate ...

Buna ziua! Am o speta de drept consitutional pe care, din pacate nu o pot rezolva, ma poate ajuta cineva? As fi recunoscator.
Speta este urmatoarea:

Prin decizia publicată în data de 20 martie 2015, CCR a constatat neconstituționalitatea art. X din Legea Y, în urma exercitării atribuției prevăzute de art. 146 lit. d) din Constituția României. Anton – parte în procesul A, inițiat în 15 martie 2014 și aflat pe rol la 20 martie 2015, a solicitat la termenul din data de 18 aprilie 2015 instanței aplicarea deciziei CCR menționate anterior. Instanța a respins solicitarea susținând că Anton nu are dreptul de a beneficia de aplicarea deciziei CCR din moment ce nu a ridicat nicio excepție de neconstituționalitate cu privire la art. X. Barbu – parte în procesul B, finalizat printr-o hotărâre definitivă în data de 10 martie 2015, a solicitat revizuirea hotărârii motivând că invocase o excepție de neconstituționalitate cu privire la art. X, soluționată de CCR în data de 20 martie 2015. Costică – parte în procesul C, finalizat în 19 martie 2015 printr-o hotărâre definitivă – invocase o excepție de neconstituționalitate cu privire la art. X, dar aceasta a fost respinsă ca devenită inadmisibilă de CCR în 20 aprilie 2015, având în vedere că se pronunțase deja asupra neconstituționalității art. X cu ocazia soluționării excepției invocate de Barbu. Costică a solicitat revizuirea hotărârii pe motiv că nu îi poate fi imputabil faptul că CCR a soluționat excepția lui Barbu înaintea soluționării excepției sale. Dorel – parte în procesul D, finalizat printr-o hotărâre definitivă în data de 10 martie 2015 – nu a invocat nicio excepție de neconstituționalitate cu privire la art. X, dar a solicitat revizuirea hotărârii argumentând că și el are dreptul să beneficieze de efectele deciziei CCR, în caz contrar aducându-se atingere egalității în fața legii.

Care sunt efectele deciziei CCR față de petenții A, B, C și D? Argumentați în fiecare situație în parte.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:13, 25 Ianuarie 2023
Instanta pare sa se cam afle în eroare.
Eu de mai mult de 20 de ani ma judec pe aparari de drept constituțional și am întâlnit tot felul de judecători.
Deși majoritatea au evoluat foarte mult mai pot exista judecatori cu carente în domeniul dreptului constituțional.

Pentru detalii concrete ar fi nevoie de avocat care sa va sprijinine pe plan juridic.

Scris din București 2023
Speța este una ... de școală.
Și după mulți ani de practică (vreo 24 în cazul meu) devine dificil să-ți restrângi „gălăgia neuronală” la cât prevede enunțul. (sau, altfel spus, să nu începi să gândești mai mult decât prevede ... textul dat).

„Formulele” (dispozițiile legale) cu care se rezolvă „ecuația”/speța sunt următoarele (sublinierile îmi aparțin):

Legea 47/1992
Art. 31. -
(1) Decizia prin care se constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare este definitivă şi obligatorie.
...
(3) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.


Codul de procedură civilă
Art. 509. -
(1) Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă
...
11. după ce hotărârea a devenit definitivă, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei invocate în acea cauză, declarând neconstituţională prevederea care a făcut obiectul acelei excepţii.
(2) Pentru motivele de revizuire prevăzute la alin. (1) pct. .... 11 sunt supuse revizuirii şi hotărârile care nu evocă fondul.


Ar fi de observat că:
- procesul A se afla pe rol la data publicării deciziei CC („definitivă și obligatorie” - art. 31 alin 1 mai sus citat).
Or, a nu aplica (verbul din enunț) deciza CC înseamnă că, la momentul pronunțării hotărârii în acea cauză, s-a aplicat... ce? (după caz: fie o dispoziție suspendată de drept, fie una care și-a încetat efectele, fie vreuna modificată între timp de legiuitor/o formă a legii care nu mai era în vigoare la momentul pronunțării)

- procesul B fusese finalizat printr-o hotărârea definitivă anterioară publicării deciziei CC, iar Barbu invocase excepția de neconstituționalitate (sunt îndeplinite condițiile din art 509 alin 1 pct. 11).

- La fel și procesul C (Pot forma obiect al revizuirii hotărârile judecătoreşti definitive care au fost pronunţate în cauze în care s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate admisă sau în cele în care excepția a fost invocată până la publicarea deciziei CC de admitere şi a fost, în consecinţă, respinsă ca devenită inadmisibilă).

Dorel ... ca Dorel. El nu a invocat excepția. Nu este îndeplinită una din condițiile pct. 11 mai sus citat. Hotărârea în cazul lui nu poate face obiectul revizuirii. S-ar încălca autoritatea de lucru judecat.
Persoanele care au invocat excepţia de neconstituţionalitate şi cele care nu au invocat-o se află în situaţii juridice diferite.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de neconstituționalitate RomeoDorian RomeoDorian Aș dori să știu dacă pot beneficia de o decizie de neconstituționalitate în următoarea situație: Am avut un proces civil de contestare decizie ... (vezi toată discuția)
Cum se invoca exceptia de neconstitutionalitate in cadrul unui proces civil? cyan cyan Vreau sa invoc intr-un proces civil exceptia de neconstitutionalitate a art. 88 alin. (3), (4) si (5) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile ... (vezi toată discuția)
Contract de munca berom berom Acum doi ani CM mi s-a suspendat in urma plangerii penale a angajatorului. Decizia a fost contestata in tribunal Judecatorul a considerat ca decizia de ... (vezi toată discuția)