avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stimati, Sunt o cetateana romana cu domiciliu in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stimati, Sunt o cetateana romana cu domiciliu in strainatate ...

Stimati,
Sint o cetateana romana cu domiciuliu in strainatate (Italia); mostenesc din partea mamei parte din tr-un teren+casa in cota de 1/3, impreuna cu 2 verisori (care nu vor sa vinda intreaga proprietate si sa impartim valoarea in trei). In cazul in care vreau sa fiu despagubita si nu mi se ofera suma potrivita - stabilita cu ajutorul unui expert - in ce situatie ma gasesc? Trebuie sa intentez un proces pentru despagubire? Cum ar trebui sa actionez?
Din surse ne oficiale am auzit ca in cazul in care nu mi se ofera nici macar o patrime di valoare stabilita de catre un expert, doara atunci pot sa intentez un proces (partaj giudiciar).
Mi se pare o anomalie faptul ca pot sa intentez partaj giudiciar doar daca mi se ofera mai putin decat 1/4.
In plus faptul ca eu ma gasesc in strainatate inseamna costuri si timp pentru avocat si pentru desfasurarea procesului.
Va multumesc anticipat.
Cu respect,
Melania
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
melania.mimi, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 12:40, 25 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
mai intai trebuie sa faceti declaratie de acceptare a mostenirii, dupa care veti participa, direct sau printr-un imputernicit (avocat, prieten, etc, caruia ii faceti o procura) la dezbaterea mostenirii la un notariat din aria judecatoriei competente. cele doua acte se pot intocmi la orice consulat al Romaniei de peste hotare.
de la notariat veti primi un certificat de mostenitor unde scrie ce procent din mostenire vi se cuvine, conform legii (daca veti considera ca notarul a gresit, va puteti adresa instantei pentru dezbaterea pe cale judiciara). in acel moment, veti fi, toti trei proprietari, in comun.
daca doriti sa va valorificati partea, veti solicita partajul, si veti negocia o sulta (contravaloarea partii dvs.), care nu trebuie neaparat sa aiba vreo legatura cu o evaluare a unui expert. daca valoarea sultei nu va convine, puteti fie sa ramaneti mostenitori impreuna, fie sa initiati un proces de partaj. aici riscul este ca valoarea care se va stabili sa nu va convina, dar veti fi obligata sa o acceptati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Informația dvs este eronata nu va condiționează nimeni partajul de o anumita suma.Daca nu cadeți de acord va angajați av și în instanta solicitați ieșirea din indiviziune,despăgubirea dvs cu o sulta ce va rezulta dintr o expertiza etc.
Sarumana.
Succesiunea a fost deja facuta: de 1 an de zile rezult mostenituare pentru 1/3 dintr-o casa + teren.
Ce chieltuieli ar fi pentru a desfasura un partaj judiciar in situatia in care vreau sa fiu despagubita de verii mei si nu imi convine suma care mi-a fost oferita (circa 1/4 din valoarea indicativa - grila notariala)?
Am speranta sa recuperez suma justa? In cit timp?
Multumesc.

Costurile depind de valoarea bunurilor respective, taxa de timbru calculându- se la valoarea acestora..Restul costurilor depind de avocat , de expert etc..Aveți toate șansele sa recuperați valoarea de piață...
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mostenire + cote anterioare tudor_ion tudor_ion Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa gasesc raspunsul unei intrebari legate de partaj. Detineam impreuna cu sotia mea un apartament. Acum ea a ... (vezi toată discuția)
Am facut o declaratie la notar ca accept mostenirea acum o luna. ... andrei1798 andrei1798 Am facut o declaratie la notar ca accept mostenirea acum o luna. Pot sa o anulez si sa fac alta declaratie cum ca renunt la mostenire ? Inca nu s-a dezbatut ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire daniela0110 daniela0110 Suntem 4 frati (1 frate si 3 surori), toti majori,cu familii.In urma cu un an parintii au decedat.A ramas casa parintilor sa o impartim.Unul din frati ar vrea ... (vezi toată discuția)