avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament ...

Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament primit prin donatie(mama are uzufruct viager) dar nu se foloseste de el,am si o sora care este la casa ei intr-o relatie si are un copil,doresc sa stiu daca in cazul in care decedez si nu am copii dar am desemnat sotia ca legatar universal prin testament,sora si nepotul pot sa mosteneasca ceva?bunuriile din timpul casatoriei cu sotia pot fi dobandite de sora/nepot?,fiind si un testament la mijloc,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:35, 26 Ianuarie 2023
mama nu mai are nimic ca a donat fiului

Willy_W a scris:

Testamentul inlatura de la mostenire sora.
Problema e acea bucatica (nu stiu acum procentul) pe care sora o poate mosteni de la mama. Cu testament, are dreptul la 1/2 din cat ar mosteni fara testament.
Daca va pretinde mostenire in cazul in care dv decedati primul si apoi mama, sotia ii poate plati o sulta (contravaloarea acelei parti) si sa ramana cu casa.
P. S. Chiar si avand copii, situatia e aceeasi. O mosteniti pe mama.

daca nu faceti testament, repet, tot ce aveti dvs bunuri proprii si partea dvs din bunurile comune, va fi mostenit egal de sotie si sora.

Khaine a scris:

Bun,asta ar fi in vederea imobilului,dar legat de bunurile comune din timpul casatoriei ar avea vre-un drept sora/nepotul?,multumesc.

Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
Dar fiind testament in care sotia este legatar universal acest lucru numai se poate intampla?,multumesc.
nu, pt ca sora nu e mostenitor rezervatar si e inlaturata de la mostenire prin testament
gi-jane2 a scris:
mama nu mai are nimic ca a donat fiului

Dar inainte:
gi-jane2 a scris:

sora poaet ataca donatia facuta de mama dvs daca ii incalca rezerva succesorala.

?!
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2023
Willy_W, utilizator

Alte discuții în legătură

In timpul dezbaterii succesiunii in instanta intre sotie supravietuitoare ... boabausa boabausa In timpul dezbaterii succesiunii in Instanta intre sotie supravietuitoare, fara copii(legatara universala) si doi descendenti din casatoria anterioara a ... (vezi toată discuția)
Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor alexandina alexandina Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune de catre nepoata de sora ionescucarmen ionescucarmen buna seara. un frate C. si o sora M. au decedat. ambii au fost casatoriti. doar sora M. are doi copiii. Sotia fratelui a decedat prima in 1987 iar fratele M. ... (vezi toată discuția)