avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional pentru formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional pentru formare profesionala

ciao,

ash dori un raspuns de la dumneavoastra sau de la altzi participantzi la forum in legatura cu un act aditional, de fapt un angajament de formare profesionala.

anul trecut in 02 septembrie am semnat un angajament de formare profesionala su o firma de proiectare franceza, cu o valoare de 12000 E shi cu obligativitatea de a nu parasi firma timp de 2 ani. Mai pe scurt ,daca plec in perioada cuprinsa intre finalul formarii profesionale shi 1 an trebuie sa inapoiez patronului 6000E, daca plec in perioada dintre formare shi 2 ani trebuie sa platesc 3000 E.

am fost trimis in frantza din 4/09/2005 shi m-am intors in 23/12/2005, deci stagiului in strainatate a fost de vreo 58 sau 59 de zile lucratoare. Deasemenea, trainingul efectiv in programul in care urma sa lucrez in romania a fost de doar 5 zile lucratoare shi nu am primit nici un atestat pentru lucrul in acest program de proiectare 3D( acest curs de 5 zile s-a facut cu formator intern din firma). In aceeashi perioada am mai urmat un curs de cotare functzionala (desen tehnic)de 5 zile, pentru care mi s-a dat o diploma( formatorul a fost extern), shi ale carei costuri zic sefii mei francezi ca ar fi fost de 2500E, DAR N-AM SEMNAT FACTURA PENTRU ASHA CEVA ,CI DOAR DIPLOMA.

cum intre timp firma deschisa in romania a mers destul de rau, patronul mi-a impus sa lucrez in alte programe pentru care nu am fost format, pe proiecte diferite de specialitatea mea, m-am decis sa caut un alt loc de munca. In plusdea sta am fost obligatzi sa lucram shi pe programe fara licentza, in domenii inginereshti complet diferite de cele pentru care s-a discutat la interviu..

ash vrea sa shtiu la ce riscuri ma expun daca demisionez la o data de pana la un an de la formarea profesionala, tzinand cont de faptul ca stagiul in strainatate a fost de fapt unul de lucru pentru ca de format am fost format doar 10 zile, restul a trebuit sa lucrez pe proiecte alaturi de colegii francezi; deci pentru formare ei au pierdut cu mine doar 10 zile din 58, adica scoatere de la locul de munca sub 25% din perioada de stagiu.Codum muncii prevede obligativitatea de a nu parasii firma care te-a format pentru minimum 60 de zile, timp de 3 ani. Dar nu se intzelege clar daca este vorna de 60 zile lucratoare sau doar calendaristice?

faptul ca m-au pus sa semnez angajamentul de formare cu o luna inainte de a-mi face contractul individual de munca nu reprezinta o ilegalitate? In plus de asta actul meu aditzional nu este inregistrat la camera de munca( nu am shtampila camerei de muna pe el, cum eset stampilat contractul de munca pe perioada nedeterminata) , este doar o hartie semnata de mine shi de patron, netrecuta prin notariat ,shi pe care nici nu se scrie in baza carei legi a fost realizata.

daca sunt actzionat in judecata au shanse sa ma oblige sa platesc sau nu? Cam cat poate dura in instantza un astfel de litigiu?

va multzumesc pentru orice raspuns sau indicatzii!!!





Cel mai recent răspuns: ifrimcristina , utilizator 18:13, 12 Octombrie 2006
:D In primul rind in ce calitate ai semnat actul de formare profesionala? Cit despre clauzele din contract, daca se dovedeste ca actul de formare a fost legal incheiat, vei suporta toate consecintele rezultate in urma incheierii acestui act. Conteaza mai putin ca durata a fost mai scurta cu o zi sau doua sau ca formarea a constat mai mult in munca alaturi de colegii francezi. Si munca alaturi oameni mai "specializati "poate fi considerata formare profesionala daca intra intr-un program de pregatire. Daca patronul dovedeste ca defapt cursul de formare a costat 12 000 E (si banuiesc ca nu-i este foarte greu de dovedit) atunci cursul a costat 12 000! Si factura nu trebuia sa o semnezi tu ci compartimentul economic.

1. In ce data a fost incheiat contractul individual de munca?
2. In ce data ai semnat actul aditional privind formarea profesionala?
3. Din cate am inteles din mesaj, exemplarul tau din actul aditional nu are stampila ITM-ului insa ai garantia ca exemplarul angajatorului nu a fost inregistrat?

In functie de raspunsurile pe care o sa mi le dai iti voi spune ce si cum vei face in continuare.
multzumesc pentru raspuns avn.
Raspunsurile la intrebarile tale sunt :

-contractul de munca pe perioada nedeterminata mi l-au facut cu 01/10/2005
-actul aditzional( angajament formare profesionala) la contractul de munca mi s-a inpus sa-l semnez imediat dupa interviul de angajare, adica in 02/09/2005( asta este data de semnare a exemplarelor), adica cu o luna inainte de a mi se face contractul de munca ( in titlul actului aditzional se precizeaza ca este la contractul de munca din 01/10/2005), insa nu are trecut pe el numarul contractului de munca,absolut nici o informatzie in legatura cu contractul de munca. Straniu nu, un principiu de baza al dreptului nu zice ca un act aditzional, chiar angajament de formare profesionala, nu poate fi incheiat decat dupa incheierea actului de baza, in cazul de fatza, adica a contractului individual de munca?
- am fost la camera de munca shi le -am aratat actul meu aditzional, ptr. ca n-am stampila de la camera, numar de inregistare nimic, shi ei mi-au zis ca intr-adevar la contractul meu individual de munca nu au inregistrat nici un act aditzional ca shi angajament de formare, deci din punctul lor de vedere problema trebuie reazolvata intre mine shi patron.
-oricum actul l-am semnat intr-un hotel, shi are doar semnatura mea shi a patronului francez, care nu-i vorbitor de limba romana. Fara sa fie de fatza notar sau altcineva.
In acesta caz, avand in vedere faptul ca actul aditional la CIM chiar nu a fost inregistrat la ITM, cred ca ar trebui sa-i lasi in pace, sa te dea in judecata, caz in care nu le va fi prea usor sa explice instantei care au fost motivele pentru care au incheiat un act aditional la un CIM inexistent (la data incheierii) si mai ales cum de nu au reusit timp de un an de zile sa-l si inregistreze la ITM (motiv pt care vor si plati o amenda daca faci o sesizare insa deocamdata nu cred ca este nevoie); in cazul unui litigiu de munca nu se platesc taxe de timbru, cel mult poti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata (numai in cazul in care si castiga ei procesul) constand in onorariu avocat. Durata unui proces pe dreptul muncii este in general cu mult mai scurta decat in cazul proceselor civile sau penale intrucat se judeca cu precadere; in general nu dureaza mai mult de 6 luni insa bineinteles ca difera durata de la dosar la dosar si in functie de obiectul acestuia. Cel mai important lucru de retinut in cazul unui proces pe dreptul muncii este ca angajatorului ii revine sarcina probei - ceea ce in limbaj comun inseamna ca ei trebuie sa - si dovedeasca si propriile afirmatii si sa prezinte dovezile pe care le vei solicita tu (CIM, actul aditional, contractul de formare profesionala incheiat cu firma din tara unde ai facut cursurile, decontul cheltuielilor de cazare si transport, etc.). In ceea ce priveste sansele de a castiga procesul nu ma pot pronunta atat timp cat nu stiu toate datele problemei si nu am vazut actele pe care le ai incheiate cu ei, in schimb iti poate spune un specialist in dreptul muncii de la tine din zona.
inca odata multzumesc pentru raspuns avn.

Deacord cu tine, shi eu am deasemena dubii seriose ca tipii vor putea sa explice semnarea unui act aditzional inaintea realizarii actului de baza. Facturile din Frantza insa cred ca ar putea sa le umfle daca fac ceva smecherii pe acolo pe la ei pe plan local, insa oricum si in Frantza anul financiar contabil a fost incheiat shi le-ar fi greu sa mai umfle facturile.

cred oricum ca ar trebui sa mai trec saptamana viitoare pe la camera de munca sa vad daca intre timp nu shi-au inregistrat ei cumva exemplarele lorultima data am fost acum vreo 2 luni).

potzi sa-mi dai numele unui astfel de avocat din Timisoara?

Alte discuții în legătură

Aditional la contractul de munca OANA GORAN OANA GORAN in momentul angajarii , conditia esentiala la angajare a fost semnarea unui contract de formare profesionala si a unui act aditional la c.im. , fap ce ... (vezi toată discuția)
Act aditional florinalung florinalung Buna ziua, Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Clauza act aditional - formare profesionala catalin13 catalin13 Buna ziua, Va scriu in legatura cu un act aditional pe care l-am semnat anul trecut prin decembrie cum ca o sa particip la un curs de formare pe un nou ... (vezi toată discuția)