avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional pentru formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional pentru formare profesionala

ciao,

ash dori un raspuns de la dumneavoastra sau de la altzi participantzi la forum in legatura cu un act aditional, de fapt un angajament de formare profesionala.

anul trecut in 02 septembrie am semnat un angajament de formare profesionala su o firma de proiectare franceza, cu o valoare de 12000 E shi cu obligativitatea de a nu parasi firma timp de 2 ani. Mai pe scurt ,daca plec in perioada cuprinsa intre finalul formarii profesionale shi 1 an trebuie sa inapoiez patronului 6000E, daca plec in perioada dintre formare shi 2 ani trebuie sa platesc 3000 E.

am fost trimis in frantza din 4/09/2005 shi m-am intors in 23/12/2005, deci stagiului in strainatate a fost de vreo 58 sau 59 de zile lucratoare. Deasemenea, trainingul efectiv in programul in care urma sa lucrez in romania a fost de doar 5 zile lucratoare shi nu am primit nici un atestat pentru lucrul in acest program de proiectare 3D( acest curs de 5 zile s-a facut cu formator intern din firma). In aceeashi perioada am mai urmat un curs de cotare functzionala (desen tehnic)de 5 zile, pentru care mi s-a dat o diploma( formatorul a fost extern), shi ale carei costuri zic sefii mei francezi ca ar fi fost de 2500E, DAR N-AM SEMNAT FACTURA PENTRU ASHA CEVA ,CI DOAR DIPLOMA.

cum intre timp firma deschisa in romania a mers destul de rau, patronul mi-a impus sa lucrez in alte programe pentru care nu am fost format, pe proiecte diferite de specialitatea mea, m-am decis sa caut un alt loc de munca. In plusdea sta am fost obligatzi sa lucram shi pe programe fara licentza, in domenii inginereshti complet diferite de cele pentru care s-a discutat la interviu..

ash vrea sa shtiu la ce riscuri ma expun daca demisionez la o data de pana la un an de la formarea profesionala, tzinand cont de faptul ca stagiul in strainatate a fost de fapt unul de lucru pentru ca de format am fost format doar 10 zile, restul a trebuit sa lucrez pe proiecte alaturi de colegii francezi; deci pentru formare ei au pierdut cu mine doar 10 zile din 58, adica scoatere de la locul de munca sub 25% din perioada de stagiu.Codum muncii prevede obligativitatea de a nu parasii firma care te-a format pentru minimum 60 de zile, timp de 3 ani. Dar nu se intzelege clar daca este vorna de 60 zile lucratoare sau doar calendaristice?

faptul ca m-au pus sa semnez angajamentul de formare cu o luna inainte de a-mi face contractul individual de munca nu reprezinta o ilegalitate? In plus de asta actul meu aditzional nu este inregistrat la camera de munca( nu am shtampila camerei de muna pe el, cum eset stampilat contractul de munca pe perioada nedeterminata) , este doar o hartie semnata de mine shi de patron, netrecuta prin notariat ,shi pe care nici nu se scrie in baza carei legi a fost realizata.

daca sunt actzionat in judecata au shanse sa ma oblige sa platesc sau nu? Cam cat poate dura in instantza un astfel de litigiu?

va multzumesc pentru orice raspuns sau indicatzii!!!

Cel mai recent răspuns: ifrimcristina , utilizator 18:13, 12 Octombrie 2006
Eu inca n-am auzit sa castige vreun angajator un proces pe chestia asta pe dreptul muncii, poate pe drept civil sa-ti ceara daune interse daca pot dovedi ca le-ai prejudiciat firma .... Ce stiu insa e ca deseori angajatorii insereaza aceasta clauza fiindca nu doresc ca acest fenomen sa devina de masa, mai ales daca au mai multi angajati in aceasta situatie. Intr-adevar riscul e mic sa mearga pe varianta justitiei cata vreme nici ei nu sunt in regula si ai putea sa incerci sa negociezi cu ei si deal-ul urmator: sa sustii public ca ai platit acesti bani si doar asa ai putut pleca (dar defapt ei sa-ti semneze o hartie prin care sunt de acord cu plecarea ta si in care si tu te obligi sa nu popularizezi exceptia printre colegi) In felul asta ar avea si ei ceva de castigat si poate e undeva la mijloc calea de iesire din impas. Asta daca efectiv nu e vorba de banii cheltuiti pe care sincer nu cred sa-i mai vada la modul in care au procedat. Iar tu le poti spune sincer ca asta e cel mai mare cadou care li-l poti face: sa pastrezi confidentialitatea anexei intocmite aiurea fata de ceilalti colegi....
AVN are dreptate,atata timp cat actul aditional la CIM nu este inregistrat la ITM,este 0.Nici macar nu l-ai semnat in fata unui notar!S-ar putea ca numai sa te ameninte ca te da in judecata daca pleci,sa vada daca ti-e putin frica sau nu.Nu stiu cat de bine cunosc patronii tai legislatia muncii in Romania,probabil ca se bazeaza pe banii care ii au si relatiile pe care si le-au facut cu acestia.Eu zic sa nu te dai batuta,si sa le faci jocul.Pana la urma trebuie sa-ti fie tie bine,nu lor.
este destul de dificil cu aceste acte la dosar, am si eu unul pentru 6 luni de zile in urma a 4 zile de scolarizare, dar parerea mea este ca acest act are valabilitate chiar daca nu este inregistrat la ITM pentru ca el a fost semnat intre parti. Chiar imi doresc sa stiu cum s-a rezolvat , ma intereseaza si pe mine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aditional la contractul de munca OANA GORAN OANA GORAN in momentul angajarii , conditia esentiala la angajare a fost semnarea unui contract de formare profesionala si a unui act aditional la c.im. , fap ce ... (vezi toată discuția)
Act aditional florinalung florinalung Buna ziua, Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Clauza act aditional - formare profesionala catalin13 catalin13 Buna ziua, Va scriu in legatura cu un act aditional pe care l-am semnat anul trecut prin decembrie cum ca o sa particip la un curs de formare pe un nou ... (vezi toată discuția)