avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua! Am un handicap din naștere și un ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua! Am un handicap din naștere și un certificat de ...

Bună ziua! Am un handicap din naștere și un certificat de handicap cu grad accentuat, permanent, nerevizuibil, am 56 ani și 29 de ani și 8 luni de vechime în muncă, certificatul este din 2015 , dar eu sunt din naștere cu handicap. Am fost la casa de pensii și au spus că, dacă va trece pe certificatul de handicap că sunt din naștere ma pot încadra la reducerea de 10 ani ,la pensia de limită de vârstă. Am fost la Consiliul Județean de unde mi sa eliberat certificatul de handicap și am spus că cei de la casa pensii, îmi cer un certificat în care să se specifice că am handicapul din naștere, am depus și acta doveditoare . Am primit după o săptămână în plic același certificat pe care îl am deja din 2015 . Eu am citit că: persoanele cu dizabilități se pot pensiona mai nou, de o pensionare mai rapidă, fără să se țină seama de momentul la care au căpătat dizabilitatea. Vă rog frumos dacă se poate sa îmi spuneți dacă pot beneficia de acea scădere de 1o ani de ieșire la pensie , având în vedere că sunt din naștere cu handicap și nu din 2015 decand am scos acel certificat de handicap. Vă rog să îmi răspunde-ți dacă se poate cu , Da sau Nu . Vă mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 08:27, 8 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligatoriu trebuie să scrie pe certificatul de handicap, că aveți dizabilitate din naștere.
Altfel n-aveți nici o șansă pentru că așa reglementează legea.

Pe certificatul de handicap din 2015 trebuia să scrie la rubrica << data ivirii handicapului >> că este din naștere.
Dacă pe certificat scrie că e din 2015, normal ca legea nu permite sa fiți pensionat cu 10 ani reducere.

Trebuia să contestați în instanță certificatul de handicap, cel din 2015.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2023
Dapix, utilizator
Mulțumesc frumos , sa aveți o zi frumoasa !
Faceți o cerere de revizuire a certificatului de handicap, și explicați clar doctorului de la comisie că vă trebuie un certificat nou pe care să scrie la rubrica data ivirii handicapului =din naștere=, și nu din 2015.

Explicați doctorului de la comisia DGASPC că vă trebuie acestă mențiune pentru a putea ieși la pensie cu 10 ani mai devreme.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, sunt persoana cu handicap accentuat,am varsta de ... Campean ilie Campean ilie Buna seara, sunt persoana cu handicap accentuat,am varsta de 51 ani si vechime in munca 30 ani.Intrebarea mea este daca ma pot pensiona pe caz de ... (vezi toată discuția)
Iesirea definitiva la pensie in caz de handicap manuelaram manuelaram Bună ziua, Am pensie de invaliditate gr, II, si 30 ani si 6 luni de munca, cotizati. Sunt născută in august 1967. De 3 ani am certificat de handicap ... (vezi toată discuția)
Buna, pot beneficia de pensionare cu 10 ani mai repede, in urmatorul ... Scurtu Ovidiu Scurtu Ovidiu Buna, pot beneficia de pensionare cu 10 ani mai repede, in urmatorul caz? am handicap accentuat de la nastere, certificatul de handicap din 2011 pe care este ... (vezi toată discuția)