avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?

Buna ziua!

In calitate de sef de sacra am o problema cu declararea numarului de persoane per locuinta. Nu inteleg ce insemana ca un om locuieste cel putin 15 zile pe luna. Am un caz cu o persoana care vine aproape zilnic, dar sustine ca nu sta acolo ci doar mai trece uneori, probabi sa isi mai aduca sau ia lucruri, el, intradevar, locuind in alta parte. Uneori vine si doarme cand are de lucru in oras, sezonal isi face vin in beci, etc. In cateva cuvinte el locuieste in alta parte dar se foloseste si de acest imobil destul de des, eu ii vad masina parcata aproape zilnic acolo.

Intrebarea mea este: ce inseamna a locui? A dormi? A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2023
Ovidiu Murzea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:32, 1 Martie 2023
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca persoana viziteaza doar locuinta nu inseamna ca locuieste in imobil
A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu?

Ca
sef de sacra
...aceasta functie nu este prevazuta in disp l nr 196/2018
Conform disp L nr 196/2018 obligatia informarii asociatiei de proprietari referitor la numarul de persoane sau schimbarea numarului de locatari din apartament revine exclusiv proprietarului
Nu exista statuat ca seful de scara se ocupa cu stabilirea numarului de locatari din apartamente
Organizarea şi actualizarea evidenţei locatarilor prin cartea de imobil | Normă metodologică
Parte integrantă din Hotărâre 1375/2006
Art. 94. -
Responsabilii cărţii de imobil, desemnaţi în condiţiile legii, au următoarele atribuţii:
a) să solicite persoanelor care locuiesc în imobil prezentarea actelor de identitate, în termen de 15 zile de la sosire, în vederea înscrierii datelor în cartea de imobil;

Atat timp cat persoan in discutie nu locuieste efectiv in imobil minimum 15 zile/luna,nu aveti temei legal sa il introduceti in evidenta de calcul cote lunare de intretinere
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsul prompt.

Nu am inteles insa ce inseamna sa "locuiasca efectiv". Daca vine si doarme regulat in functie de cum are serviciul, practic doar se foloseste de imobil versus un locatar care locuieste si doarme mai mult de 15 zile pe luna? Ca informatie suplimentara persoana in cauza are inca parcare de resedinta platita. Isi face veacul pe acolo, se vantura frecvent, dar intradevar, nu locuieste ca restul locatarilor acolo. Nu imi este insa clar ce insemna a locui efectiv.

Si referitor la declararea numarului de persoane, seful scarii are cel mult rolul de a confirma/infirma la asociatie numarul de persoane, dar fara a produce schimbari? Deci declararea numarului de persoane cade strict in sarcina proprietarului/chiriasului. Cine poate verifica sa contesta in vreun fel daca observa inadvertente?

Sunt supus unor mici presiuni, sa spun asa, din partea altor vecini si incerc doar sa inteleg anumite lucruri pentru a nu face abuzuri. Informatiile pe care le primesc imi sunt de folos. Multumesc!
7 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Locuitul efectiv e sa doarma acolo, adica sa petreaca noaptea acolo.. Altfel, ce problema aveti dvs. daca trece pe la locuinta, e normal sa-ti vizitezi o alta proprietate, nu e interzis de lege. Ce paguba majora se produce ? Utilitatile sunt contorizate, cheltuieli pe cota parte indiviza plateste,dar nu locuieste peste 15 zile, deci nu va plati cheltuieli pe numar de persoane (doar atit, asta e singura rubrica din lista cheltuielilor de intretinere care da zero, restul, adica grosul ramin).. Parcarea o plateste ca sa aiba unde parca, care-i problema ?

Iar vecinii sa caute de grija caprelor lor.Sa fie pusi la cheltuieli de fiecare data cind le vine cineva in vizita, daca asa gindesc.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2023
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu am absolut nicio problema in afara de confirmarea numarului de persoane la asociatie, pe care vreau sa il fac legal. Deci se ia in calcul petrecutul noptii, restul nu conteaza incat sa se considere locuit. Imi este mai clar acum. Mutumesc pentru raspuns!
6 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Userul are ceva dreptate.
Daca nu sunteti implicati nu prea aveti ce comenta, dar suntem un popor liber...
Daca omu' doarme noaptea intr-o locuinta, iaca doarme si nu consuma, nu produce gunoi, in fine, este ca si cum nu ar locui, cum sa-l treci in evidenta, dar sunt situatii si situatii pe care onor legislatia nu le-a prevazut, lasand totusi o "portita" la indemana majoritatii proprietarilor, care pot discuta aceasta chestiune in AG si apoi hotari, dar in limita legii.
Sigur, acum cand s-au scumpit toate, iaca iti vine, ca proprietar sa iei atitudine, cad vezi ca vecinul tau, desi sunt permanent 4 persoane, in evidenta asociatiei sunt trecute 2 persoane.
Care sunt cheltuielile pe nr. de persoane - conform legislatiei?
Sectiunea a 3-a Repartizarea chelt. pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietatile individuale.
Va las sa cititi si sa-mi ziceti daca userul nostru are sau nu dreptate sa intrebe. Observati, a intrebat si ne-a facut o descriere a situatiei si cam atat...
In practica de zi cu zi, ne intalnim cu foarte multe situatii in care unii proprietari sunt mai destepti (citeste mai tupeisti, desi noi le zicem, nesimtiti), iar unuii sunt mai prosti ca accepta tot felul de scuze si bazaconii ale primilor.
Exemplu:
- proprietarul inchiriaza locuinta unei persoane - teoretic unei persoane, practic, omu' isi mai trage un/o prieten(a), care mai vine cand si cand (zice-se). Nu mai vorbesc de faptul ca de fapt, chiriasul , pentru a plati mai putin, isi aduce inca 2-3 colegi. Proprietarul, impotriva caruia, vecinii pot lua atitudine, este plecat din tara sau il doare la 2 metri in fata tenisilor de ce zic vecinii; apoi, sa vezi distractie, muzica si voie buna pe baietii veniti la Iasi, la studii (... ai nosti tineri la Paris invata, la gat cravatei nodul cum se face - da, vi se pare cunoscuta expresia?)
- vecinului meu i s-a marit familia - sa-i traiasca, dar vino moncher si informeaza asociatia despre acest lucru; pai este copil, ce vreti... Pai daca-i copil, lasa-l sa-si faca armata si apoi mai vedem daca il luam in evidenta sau nu;
- dar daca numarul de persoane a scazut (natural), sa vezi ce repede vine cu certificatul, sa-l scazi ca iacata, s-a intamplat... ;

Din acest motiv, am zis de la inceput, ca situatia nu este chiar asa de simpla pe cum o vad unii.

Succes nene, Ovidiu !
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! de o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea ... ralukdas ralukdas Bună ziua! De o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea problema :Deși mi-am montat apometre radio, sunt, în continuare, pus să plătesc ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot dovedi nevinovatia in fata administratorei? hewlett hewlett Bun gasit Sunt in urmatoarea situatie: am un var care vine frecvent in vizita (1-2 ori pe zi atunci cand se duce sau se intoarce de la serviciu). Nu sta ... (vezi toată discuția)