avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Supendare permis -radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Supendare permis -radar

Buna ziua ,
Ma poate ajuta cineva cu pasii care trebuie urmati pentru a contesta o amendade circulatie si inclusiv suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile ?zilele trecute am fost oprit de un agent de circulatie care spune ca as fi avut viteza de 122 km/h in raza unei localitati unde limita este 70 km/h !Excluzand faptul ca nu cred ca am avut viteza respectiva , politistului i-a fost comunicata viteza aceasta prin statie !Fiind foarte multe masini pe tronsonul de drum repectiv , ma gandesc serios ca aceasta nu era viteza masinii care o conduceam eu. Astfel stiu ca trebuie sa depun contestatie la Tribunalul in raza careia s-a intmplat incidentul , sa solicit cerere pentru a-mi recupera permisul si sa recuperez permisul .
Intrebarea mea este : exista un termen de solutionare a contestatiei de catre Tribunal ( si care ar fi numarul de zile ) ?ce urmeaza dupa acesta : voi fi instiintat prin vreo hartie cand este sedinta de la Tribunal ?ar trebui sa apelez la un avocat sau as putea sa ma reprezint singur ? pot depune apelul in termen de cate zile ?Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:44, 8 Februarie 2023
Nu e vorba de tribunal, ci de judecatorie si e mentionata in procesul verbal de contraventie. In cele 15 zile cit e valabila dovada aveti posibilitatea sa depuneti si plingerea contraventionala. Daca nu ati mai facut niciodata asta, mai bine apelati la serviciile unui avocat. Procesul poate dura citeva luni bune, daca depuneti azi, primul termen nu e mai devreme de o luna -doua. Daca pierdeti in prima instanta, aveti 30 de zile sa depuneti apel.
Modele (mai bune sau mai rele) exista multe pe internet. Ca si servicii platite. Dati cautare dupa "model plingere contraventionala".
Un exemplu (gresit doar in privinta competentei alternative) :[ link extern ] /
Nu e ca-n filme si nici chiar simplu, pentru prima experienta, mai ales fara avocat.
Capitolul VIII Cai de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției
Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
(la 27-05-2020, Alineatul (3) din Articolul 118 , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 83 din 21 mai 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 448 din 27 mai 2020 )
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.
(la 31-01-2022, Alineatul (4) din Articolul 118 , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 46, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
(4^1) Termenul de 30 de zile prevăzut la alin. (4) se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. În situația în care termenul se împlinește într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează.
(la 31-01-2022, Articolul 118 din Capitolul VIII a fost completat de Punctul 47, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
(4^2) În situația în care, la data de la care se reia executarea suspendării dreptului de a conduce, dreptul de a conduce este afectat deja de o altă suspendare a exercitării acestuia, perioada de suspendare care trebuie executată curge în continuarea perioadei de suspendare aflate deja în curs de executare.
(la 31-01-2022, Articolul 118 din Capitolul VIII a fost completat de Punctul 47, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
(5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant convențional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență.
(la 11-02-2020, Alineatul (5) din Articolul 118 , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 18, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 13 din 4 februarie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 102 din 11 februarie 2020 )
(6) Se consideră îndeplinită obligația de predare a permisului de conducere și în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliției rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliției rutiere la care a înaintat permisul de conducere.
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
(8) În sensul prezentului articol, prin serviciu al poliției rutiere se înțelege serviciul poliției rutiere din structura unui inspectorat județean de poliție, Brigada Rutieră din cadrul Direcției Generale a Municipiului București sau biroul de poliție autostrăzi din cadrul Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale din structura Inspectoratului General al Poliției Române.
(la 29-07-2019, Articolul 118 din Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 5, Articolul I din LEGEA nr. 152 din 24 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 625 din 26 iulie 2019 )
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
latka, moderator
Va multumesc mult pentru raspuns! .
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform dispozitii in vigoare contestatia impotriva PV contraventie se depune la judecatoria teritoriala

Pentru recuperare provizorie permis solicitati grefa in baza careia politia rutiera serviciul specializat urmeaza sa va restituie permisul pana la dispunerea hotararii de catre instanta de judecata
Avand in vedere valoarea suplimentului de viteza cu care ati fost inregistrat este greu de acceptat eventuala eroare a aparatului mai ales ca cele actualmente sunt utilizate aparate de generatie si tehnologie noua cu erori foarte mici
exista un termen de solutionare a contestatiei de catre Tribunal

Nu exista impus termen limita de solutionat astfel de spete
Trebuie sa aveti in vedere ca instantele de judecata de specialitate sunt sufocate de numarul de contestatii rutiere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. as dori sa stiu daca exista un termen maxim in care ... Proimp Proimp Buna ziua. As dori sa stiu daca exista un termen maxim in care trebuie trimisa comunicarea unei hotarari civile de catre instanta. Mie mi-a fost suspendat ... (vezi toată discuția)
Buna seara incerc sa rezum toata situtia mea ca sa nu va plictisesc. ... caut.raspunsuri93 caut.raspunsuri93 Buna seara Incerc sa rezum toata situtia mea ca sa nu va plictisesc. Am fost sancționat de Politia Rutiera in trafic cu suspendarea dreptului de a ... (vezi toată discuția)