avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Rugaminte informatii solutionare problema gradinita
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Rugaminte informatii solutionare problema gradinita

Bună seara! Va scriu rândurile următoare din postura unui părinte cel puțin disperat, care încearcă să găsească o soluție pentru problema descrisă mai jos. Apelez la bunăvoința și experiența dumneavoastă în domeniu și vă rog să îmi oferiți un sfat.
În cadrul grupei de grădiniță în care este înscris băiețelul meu de 5 ani, la scurt timp de la începutul anului școlar, a fost transferată o fetiță, copil cu handicap de grad 1, cu probleme de comportament, care se manifestă prin agresivitate îndreptată asupra colegilor săi (lovituri, jigniri), aceștia fiind afectați atât fizic, cât și emoțional, majoritatea acestora refuzând să mai meargă la grădiniță.
Comportamentul fetiței dovedește în mod indubitabil faptul că aceasta are nevoie de ajutor specializat, fiind mai presus de orice dubiu faptul că aceasta are nevoie de o supraveghere strictă, activitate ce nu poate fi realizată decât de către un însoțitor specializat, cadrele didactice existente la grupă fiind în imposibilitate de a asigura această supraveghere specială raportat la numărul mare de copii înscriși în grupă.
Totodată, alăturat faptelor descrise mai sus, fetița respectivă manifestă și alte tipuri de comportament deviant ce atrag imposibilitatea efectuării de activități în cadrul grupei. Aceasta fie părăsește clasa (educatoarea fiind nevoită să lase ceilalți copii nesupravegheați în clasă pentru a o aduce pe aceasta înapoi de pe hol), fie se urcă pe mese sau pe pătuțuri, fie întreprinde diferite activități disruptive.
Menționez faptul că, zilnic, copiii sunt loviți, le sunt smulse jucăriile din mânuțe, le sunt mâzgălite fișele de lucru, aceste agresiuni desfășurându-se într-un loc unde noi ne aducem copiii tocmai pentru că îl considerăm sigur și unde aceștia ar trebui să învețe lucruri frumoase și să se dezvolte armonios, nu să fie traumatizați.
Situația prezentată există încă din prima zi din care fetița a fost transferată în cadrul grupe. Între timp am aflat de la cadrele didactice faptul că aceasta a prezentat același tip de comportament și în cadrul grupei de la care a fost transferată, motiv ce a stat în spatele transferului său la grupa noastră.
Considerând acest lucru, totodată având în vedere și dreptul egal la educație, am încercat, fără succes, un dialog cu părinții fetiței în sperața că, împreună cu aceștia, o vom ajuta să se integreze în colectivitate și va renunța la agresivitate, însă situația persistă, devenind din ce în ce mai gravă.
Directorul grădiniței nu prezintă vreo dorință în a ne oferi un ajutor real. Acesta doar a organizat o ședință cu părinții (după ce am avut o discuție cu un inspector școlar) în cadrul căreia ne-a “venit în ajutor” prin aducerea la grupă a unui supraveghetor suplimentar, dedicat fetiței. Bineînțeles că această acțiune nu a avut niciun rezultat, copiii fiind agresați în continuare. Scenele ieșirilor violente ale fetiței, așa cum sunt descrise de educatoare, sunt demne de un film horror (lovituri foarte puternice în supraveghetoare atunci când încearcă să o țină în brațe etc.), nicidecum de activitatea ce ar trebui să aibă loc într-o grădiniță.
Dintr-o discuție avută cu un angajat D.G.A.S.P.C., a reieșit faptul că, din punctul lor de vedere, nu putem face absolut nimic pentru remedierea situației, ba mai mult, în cazul depunerii vreunei sesizări riscăm întocmirea unui dosar penal pentru discriminare. Recomandarea acestuia a fost de a ne muta copilul la o altă grupă sau grădiniță, însă aceasta este ultima variantă pe care dorim să o luăm în calcul. Totodată, caut o soluție care să vină în ajutorul tuturor copiilor din grupă, nu doar băiețelului meu.
Cu mulțumiri pentru răbdarea avută în parcurgerea celor de mai sus, vă rog încă o dată pentru oferirea unui sfat.
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
Catalin.Baltag, utilizator
Cel mai recent răspuns: Catalin.Baltag , utilizator 23:09, 16 Februarie 2023
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


Catalin.Baltag a scris:

.....a fost transferată o fetiță, copil cu handicap de grad 1, .....


Incadrarea in gradul 1 de handicap a fost facuta formal, de un medic, sau e doar evaluarea dumneavoastra?
Parintii acesteia poseda documente care atesta acest lucru.

pop_m a scris:



Catalin.Baltag a scris:

.....a fost transferată o fetiță, copil cu handicap de grad 1, .....


Incadrarea in gradul 1 de handicap a fost facuta formal, de un medic, sau e doar evaluarea dumneavoastra?


Aceste documente inteleg ca au fost aduse la cunostinta conducerii gradinitei.
Si in cazul acesta cum justifica conducerea integrarea unui copil cu grad 1 de handicap intr-o grupa, alta decat una pentru asemenea cazuri?
Evaluare realizata de medic.

pop_m a scris:



Catalin.Baltag a scris:

.....a fost transferată o fetiță, copil cu handicap de grad 1, .....


Incadrarea in gradul 1 de handicap a fost facuta formal, de un medic, sau e doar evaluarea dumneavoastra?


Din ce am inteles, persoanele cu handicap au aceleasi sanse la educatie, oferite prin lege, alaturi de copiii normali. Sunt perfect de acord cu acest lucru, insa nu se ia nicio masura corespunzatoare pentru protejarea celorlalti peste 30 de copii din grupa.

pop_m a scris:

Aceste documente inteleg ca au fost aduse la cunostinta conducerii gradinitei.
Si in cazul acesta cum justifica conducerea integrarea unui copil cu grad 1 de handicap intr-o grupa, alta decat una pentru asemenea cazuri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de comportament in cadrul gradinitei teodora g teodora g buna ziua. copilul meu este in grupa mijlocie la o gradinita cu program prelungit. acolo este si un baietel cu un comportament deviant, in sensul ca bate copii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul in care copilul meu a fost agresat la o gradinita ... madeline30 madeline30 Buna ziua, In cazul in care copilul meu a fost agresat la o gradinita privata, iar conducerea refuza sa puna la dispozitie imaginile video unde as putea sa ... (vezi toată discuția)
Educatoarea este mama mea ralucapascal ralucapascal Buna ziua, Copilul meu este la o gradinita de stat din Brasov, la grupa mijlocie (copiii au 4 - 5 ani). Una dintre cele doua educatoare are copilul in ... (vezi toată discuția)