avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Activitatea unui ONG, de azil de bătrâni.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Activitatea unui ONG, de azil de bătrâni.

Buna ziua,
In ceea ce priveste activitatea unui ONG, de azil de batrani, este sau nu platitor de impozit pe profit si TVA pe partea de incasari de la apartinatori?Activitatea in mod normal nu este exceptata in codul fiscal nici la impozit pe profit si nici la tva daca se depaseste plafonul de 300.000 lei.
Sau se considera activitate de sponsorizare/mercenat?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: SP1DEC , utilizator 14:33, 16 Februarie 2023
ONG -urile sunt reglementate prin OG 26/2000 si reprezinta organizatii non profit.
Aceasta activitate, pentru ong este o activitate economica care presupune prestarea unor servicii și încasarea unei sume lunare ca tarif de la beneficiari.
Pe lângă acel venit din activitatea economica, cheltuielile anuale mai pot fi acoperite și prin atragerea de donații și sponsorizări de la persoanele fizice și juridice doritoare sa va ajute.
Ong-ul plătește impozit anual pe profit. E o formula de calcul mai speciala pentru ca nu toate veniturile la ong sunt impozabile. Cel mai indicat e sa colaborați cu contabilul care trebuie sa va facă declaratia 101 și bilanțul anual.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Unele ONG- uri sunt platitoare de impozit de profit altele nu.
Codul fiscal definește contribuabilii plătitori de impozit pe profit ca fiind, printre altele, persoanele juridice române (cu anumite excepții). Organizațiile nonprofit (asociații și fundații) sunt persoane juridice române care sunt subiect de impozit pe profit în cazul în care desfășoară activități economice, iar veniturile pe care le obțin din aceste activități depășesc 15.000 euro (sau peste 10% din totalul veniturilor neimpozabile) și, prin urmare, acestea au calitatea de contribuabil din perspectiva impozitului pe profit.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Asa zic si eu, dar in ceea ce priveste plata TVA-ului vad ca sunt scutiti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie nonprofit- scoala mrbal mrbal Se poate ca o asociatie nonprofit sa aiba activitate de instruire elevilor -scoala ( conform actului constitutiv) ? Membrii elevi pot plati sume lunare ... (vezi toată discuția)
Chiria incasata pe un spatiu de catre un ong se impoziteaza? clony clony Buna ziua! Daca un ONG are venituri compuse din donatii/sponsorizari si o mica parte din chiria unui spatiu proprietate, este dator acest ONG sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit ong rakula14 rakula14 In cazul in care veniturile din activ economice sunt mai mici de 15 000 eur, ONG-ul este scutit de la plata impoz pe profit indiferent de valoarea veniturilor ... (vezi toată discuția)