avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul ...

Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul fiului, decesul mamei, fiul necasatorit si fara copii, mama divortata de tatal fiului de multi ani (decedat si el inaintea fiului). Fiul a fost crescut de mama. Tata recasatorit fara alti copii. Fiul detinea un apartament proprietate personala, cumparat cu forte proprii. Fratele tatalui decedat, are o fiica. Fratele mamei, se ocupa de succesiunea dubla. Fiica revendica apartamentul varului sau. Are dreptate? Este mostenitoare pe un bun care ii apartinea de drept? Parintii lui erau divortati la momentul achizitiei. Poate revendica verisoara ceasta proprietate? Mama decedata are un frate care a initiat succesiunea pentru ambele persoane decedate. Mama defuncta nu avea nici un drept la averea copilului sau? Iar dupa decesul acesteia cui i se transmite dreptul de proprietate asupra bunurilor pe care le-a detinut fiul? Multumim pentru ajutor, o zi placuta!
Cel mai recent răspuns: Bianca_Livia , utilizator 18:13, 16 Februarie 2023
Iar faptul ca si mama a decedat inainte de a finaliza succesiunea fiului, il indreptateste pe mostenitorul mamei, adica fratele sau ca si mostenitor unic al masei succesorale apartinand amandurora, nu?!

Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2023
gi-jane2, moderator
Îl îndreptățește prin retransmitere. Direct, nu. Ca între unchi și nepot e mama.
Prima data, unchiul al trebui sa obțină un certificat de calitate de moștenitor al mamei, în baza căruia sa participe la dezbaterea moștenirii fiului.
Se dezbate succesiunea după fiu, moștenitoare fiind mama, ulterior se merge la același birou notarial de unde s-a obținut certificatul de calitate de moștenitor și se solicita un certificat de moștenitor suplimentar, prin care la masa succesorala dupa mama se adaugă tot ceea ce a moștenit ea de la fiu.
Probabil ca au fost facute succesiunile asa cum se cuvine si are doua certificate. La acelasi notar. Ma gandesc ca notarul le-a facut in mod corect, asa cum spuneti Dumneavoastra. In mod cert, verisoara are sau nu are drepturi? Sau mai bine spus, exista vreo situatie in care ar avea, tinand cont de ordinea deceselor despre care mi-ati vorbit, ultima decedata fiind mama?!
Ar fi avut, dacă ambii părinți ar fi decedat după fiu.
Astfel, l-ar fi moștenit in mod egal și tata și mama.
Mai departe, jumătatea moștenită de tata, ar fi fost transmisa nepoatei lui (adica acelei verisoare).
Or tatăl a murit înaintea fiului. Deci tatăl, împreună cu rudele de pe linie paterna ies din calcul.
Va multumesc din suflet! O seara frumoasa!

raluk0207 a scris:

Ar fi avut, dacă ambii părinți ar fi decedat după fiu.
Astfel, l-ar fi moștenit in mod egal și tata și mama.
Mai departe, jumătatea moștenită de tata, ar fi fost transmisa nepoatei lui (adica acelei verisoare).
Or tatăl a murit înaintea fiului. Deci tatăl, împreună cu rudele de pe linie paterna ies din calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. ... m50maria m50maria Dezbatere succesiune Vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. Un văr a murit, unic fiu la părinți, necăsătorit , fără copii. Mama sa a avut 5 ... (vezi toată discuția)
Mostenire impreuna cu fratele din afara casatoriei Bonita37 Bonita37 Am o nelamurire pe care sper ca o puteti elucida: tatal meu a avut un fiu dintr-o relatie in afara casatoriei cu mama mea. Fiul a fost recumoscut si s-a platit ... (vezi toată discuția)