avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... RAPORT EXPERTIZA TEHNICA IN CONSTRUCTII
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

RAPORT EXPERTIZA TEHNICA IN CONSTRUCTII

Buna ziua! In cadrul unei proceduri de asigurare de probe s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in constructii si instalatii. Expertul tehnic in constructii a convocat in mod legal partile, insa nu a mai ajuns la fata locului pentru a constata stadiul fizic al constructiilor deoarece din cauza conditiilor meteo nu a reusit sa ajunga la inaltimea de 1850 m. Precizez ca raportul de expertiza in constructii a fost intocmit de expert pe baza documentelor prezentate strict de catre cealalta parte, a fost impartial, s-a abatut de la obiectivele aprobate de instanta si si-a depasit specializarea. Cert este ca voi face obiectiuni la acest raport, insa pot solicita refacerea raportului de expertiza de acelasi expert?
Stiu ca daca cer o contraexpertiza, o sa trebuiasca sa achit eu costurile,nu?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
IrinaAndries, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:02, 16 Februarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca faceti observatii la raportul de expertiza si instanta aproba observatiile, expertul care a intocmit raportul are obligatia sa raspunda la obiectiunile formulate.
In mod normal, instanta a fost instiintata asupra motivului pentru care expertul nu a ajuns la fata locului si ca a avut in vedere numai documentele existente la dosar. Banuiesc ca instanta a acceptat raportul de expertiza in aceste conditii.
Daca raspunsurile expertului la obiectiunile formulate nu va multumesc puteti cere instantei ca expertul sa faca completari (fara a formula obiectiuni noi, numai lamuriri legate de observatiile initiale, la raport).
Puteti cere instantei o contraexpertiza, dar aceasta trebuie aprobata in conditiile in care aveti destule elemente care sa va sustina punctul de vedere.
Costurile contraexpertizei se suporta dupa cum hotaraste instanta. De regula le suporta partea care a cerut contraexpertiza.
Aveti dreptul sa solicitati contraexpertiza sau sa solicitati expert parte care sa va reprezinte interesele
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ynocentta
Dezinformati, de cele mai multe ori cand comentati pe aceasta sectiune de forum. Nu am descoperit in profilul dvs. abilitatile/ experienta in acest domeniu care sa va permita sa comentati corect.
V-am atentionat si in trecut ca expertul parte nu apara interesele partii in proces care l-a nominalizat spre aprobare de catre instanta, chiar daca este platit separat de partea care l-a solicitat.
Expertul parte participa la expertiza impreuna cu expertul desemnat si are acces la toate documentele prezentate in dosar si in timpul expertizei. Acesta analizeaza datele in baza aceleiasi legislatii ca si expertul desemnat.
Daca este de acord cu concluziile raportului intocmit de catre expertul desemnat, expertul parte semneaza raportul alaturi de expertul desemnat. Daca nu este de acord cu concluziile expertului desemnat, expertul parte intocmeste raport separat in care nominalizeaza motivele pentru care nu este de acord.
Pentru a cere contraexpertiza, partea in proces, interesata, trebuie sa prezinte instantei motive solide care sa-i sustina punctul de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot recuza un expert? sabinna sabinna As vrea sa recuz un expert. Stiu ca poate fi recuzat in aceleasi cazuri ca si judecatorul. Nu este vorba despre rudenie sau afinitate. Dupa cum a facut ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza tehnica judiciara rokyng rokyng Ce posibilitati de aparare as putea sa adopt pentru faptul ca Contraexpertiza tehnica a unui imobil este cu 250 % mai mare ca si expertiza ? (vezi toată discuția)
Obiectiuni expertiza formulate eronat nrobert13 nrobert13 Buna ziua! Sunt parte intr-un proces civil in care ma reprezint singur in materia granituire. Instanta a cerut o expertiza topografica, care s-a efectuat, iar ... (vezi toată discuția)