avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare program de lucru la decizia angajatorului. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare program de lucru la decizia angajatorului. Bună ziua! ...

Schimbare program de lucru la decizia angajatorului.

Bună ziua! Lucrez de 8 ani în cadrul unei companii pe un program de lucru de 8 ore ( de luni pana vineri ) de la 8.30 la 16.30. Acum 7 ani ne-au anunțat verbal ( fără semnarea vreunui act aditional ) ca programul se mărește cu 30 de minute, respectiv de la 8.30 la 17.00 pentru ca avem pauza de masa 30 de minute. După, au decis sa modifice programul de lucru ( tot verbal la toată lumea ) de la 8.00 la 17.00 pentru ca, zic ei, pe lângă pauza de masa mai avem și "timp mort" în care nu intra clienti. Eu am anuntat faptul ca nu reușesc sa ajung de la ora 8 pentru ca am anumite îndatoriri familiale pana în ora 8.30 de care ei stiu, ca am mai avut discutii si le-am explicat. Mi s-a spus ca dacă nu pot sa ma aliniez cu restul și sa vin de la 8, sunt libera sa plec. Am cerut sa mi se dea în scris modificarea programului de lucru, pentru ca eu am semnat pe un program de 8 ore, dar deja vin 8 ore și jumătate pt pauza de masa, ca acum sa fiu obligata sa vin 9 ore/zi. Măririle acestea de timp de lucru se pot impune? Salariul la 9 ore în CIM este același cu salariu la 8 ore sau ar trebui și salariu modificat? Este normal sa fiu obligata sa accept un alt program de lucru dacă eu m-am angajat și am CiM semnat pe 8 ore? Am cerut sa îmi dea în scris modificarea programului de la 8 la 9 ore ( nu știu dacă o pot face pentru ca toți avem contractele de munca semnate pe același program, dar fizic ceilalți vin deja 9 ore de ani buni ). Menționez faptul ca programul de lucru de 8 ore se petrece 99% pe scaun, la calculator ( destul de 1% reprezinta mersul la toaleta sau tot cu treaba dintr-un birou în altul ). Ei iau în calcul și acel timp de 1% și zic ca e pauza ca avem timp mort. Eu sunt la dispoziția firmei toate cele 8 ore, faptul ca sunt momente când nu am activitate pentru ca nu îmi intra client, nu este vina mea. Și din câte știu, la o munca de 8 ore/zi la birou, chiar sunt indicate pauze de câteva minute pentru "redresarea spatelui". Nu mai spun ca am coloana "faultata" și anul trecut mi s-a făcut scandal la propriu ca am îndrăznit sa îmi iau 2 saptamani de medical pentru proceduri ( deși i-am anunțat cu 2 luni înainte ca urmează sa iau medical )

Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2023
gabrielle_24, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 25 Februarie 2023
In c.i.m. ce program aveti mentionat, cu repartizare cu tot.
Bună ziua!

În CIM am program de la 8.30 la 16.30, nu se specifica nimic de pauza de masa sau alte pauze.

Cornel Vasile a scris:

In c.i.m. ce program aveti mentionat, cu repartizare cu tot.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2023
gabrielle_24, utilizator
Daca nu ati semnat act aditional de modificare, atunci va trebui sa-l respectati pe acesta.
Și în cazul în care primesc act aditional, sunt obligata sa îl semnez ? Ma pot da afara dacă refuz semnarea prelungirii programului de lucru?

Cornel Vasile a scris:

Daca nu ati semnat act aditional de modificare, atunci va trebui sa-l respectati pe acesta.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2023
gabrielle_24, utilizator
Nu sunteti obligata sa-l semnati, dar refuzul poate avea urmari inclusiv concedierea dvs .

Alte discuții în legătură

Bună ziua! lucrez pe un program de lucru fix, trecut în cim ... gabrielle_24 gabrielle_24 Bună ziua! Lucrez pe un program de lucru fix, trecut în CIM de la 8.30 la 16.30. Angajatorul ne-a pus de câțiva ani de zile sa venim mai devreme cu 30 ... (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Programul de munca si pauza de masa Rozina22 Rozina22 Lucrez la un magazin de prezentare si am primit noul program de munca adica de la 8:30-17printr-o nota interna pe care va trebui sa o semnez.Pana acum lucram 9 ... (vezi toată discuția)