avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Intreprindere Individuala cum plateste TVA la ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Intreprindere Individuala cum plateste TVA la produsele cumparate din UE

Sunt PFA mai exact Intreprindere individuala, nu sunt platitor de tva. Am urmatoarele intrebari daca ma poate ajuta cineva.
In cazul in care cumpar produse din UE care urmeaza sa fie comercializate in Romania TVA trebuie sa platesc in tara respectiva din UE sau in RO. Colaboratorul meu imi cere un cod de TVA valabil in UE ca sa nu percepe TVA, daca eu nu sunt platitor de TVA codul meu poate fii aceptat de el ca sa nu platesc TVA?
Sper sa ma lamureasca cineva ca nu am gasit un raspuns clar legat de aceasta tema.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 16:28, 24 Ianuarie 2010
1. Pentru ca furnizorul Dvs. sa va poate factureze marfa fara TVA, va avea nevoie de un cod unic de inregistrare de platitor de TVA. Daca nu aveti asa ceva (si, dupa cum am inteles, chiar asta este cazul), furnizorul Dvs. va va factura marfa cu TVA. In acest caz platiti TVA-ul furnizorului Dvs. si din acel moment TVA-ul este treaba lui.

2. Daca ati depasit cifra de afaceri (suma tuturor incasarilor) de 35000 de Euro la cursul de aderare (la 3,3817 de Lei, dupa cate stiu eu), veti deveni platitor de TVA din anul umrator (trebuie sa declarati). Din moment ce deveniti platitor de TVA, cu codul Dvs. unic de inregistrare puteti sa efectuati cumparaturi fara TVA in tarile UE, dar trebuie sa calculati TVA pe (aproape) tot ce vindeti.
Dupa cate am inteles pot sa ma transform din nepltitor de TVA in Platitor de TVA depunand o cerere la ORC. In cazul acesta voi putea cumpara fara tva de la partenerul meu din UE dar in RO mai platesc TVA?
Exact asa este, numai ca cererea se depune (cel putin potrivit experientelor mele) la Directia Financiara. Cererea depusa in luna X inseamna, ca veti deveni platitor de TVA din data de 1 a lunii X + 1.

Daca sunteti platitor de TVA trebuie sa conduceti jurnal de vanzari si jurnal de cumparari, se depuneti lunar (daca aveti achizitii intracomunitare, perioada fiscala este luna -- deci ar fi bine sa depuneti cererea pentru o perioada fiscala lunara) declaratia D300 (se poate depune si online) pana la data de 25 a lunii urmatoare si D390 (se poate depune si online) pana la data de 15 a lunii urmatoare -- cel putin asa spune legislatia actuala, dupa cate stiu eu.

TVA-ul platit funrizorior Dvs. este TVA-ul deductibil, iar cea ce incasati Dvs. de la clientii Dvs. este TVA-ul colectat. Daca TVA-ul colectat este mai mare decat TVA-ul deductibil, diferenta trebuie platita bugetului pana la data de 25 a lunii urmatoare.

Mai trebuie sa aveti in vedere, ca, in cazul in care sunteti platitor de TVA, TVA-ul platit si incasat nu este considerata plata sau incasare in sensul calculului venitului si impozitului pe venit.
tibiszakacs a scris:

Dupa cate am inteles pot sa ma transform din nepltitor de TVA in Platitor de TVA depunand o cerere la ORC. In cazul acesta voi putea cumpara fara tva de la partenerul meu din UE dar in RO mai platesc TVA?


Daca nu ati depasit plafonul de 35000 euro va puteti inregistra ca platitor de tva prin optiune prin cerere adresata Administratiei Financiare (nu la ORC).
Daca insa nu doriti sa deveniti platitor de tva exista prevederi speciale pentru relatia cu parteneri din UE. Astfel inainte de achizitionarea produselor va puteti inregistra ca si platitor tva prin optiune pentru UE, veti primi un cod fiscal pe care il veti utiliza numai in relatia cu UE. Atentie: legea mai prevede cadaca valoarea de achizitionare a produselor din UE depaseste 10.000 Euro inregistrarea ca si platitor tva este obligatorie si se face inainte de achizitionare.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in roi - neplatitor de tva Contabiljunior Contabiljunior Buna ziua, Daca societatea nu este inregistrata ca platitor de TVA, dar intentoneaza sa achizitioneze din UE bunuri pentru revanzare - unde trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Dilema !!! ContSters110753 ContSters110753 Buna ! Vreau sa-mi deschid o firma cod Caen 9312....ce sa aleg platitor sau neplatitor de Tva ?...#-o...Va multumesc ! ( daca incasez niste bani pentru ora de ... (vezi toată discuția)
Neplatitor de tva- cum facturez? ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Daca o firma este neplatitoare de TVA, si furnizeaza servicii si marfa firmelor din Romania dar si din strainatate, cum va factura serviciile ... (vezi toată discuția)