avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Exista vreun ghid de functionare a ong-urilor?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Exista vreun ghid de functionare a ong-urilor?

Buna ziua!

Exista vreun ghid de functionare a ong-urilor?
Care sunt obligatiile presedintelui, informatii despre in ce situatii trebuie convocate sedintele etc. ?

Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:18, 15 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Căutați pe net legea care reglementează înființarea asociațiilor și fundațiilor și acolo sunt date principalele atribuții. Trebuia sa le aveți trecute și în statut.
De exemplu acum se apropie perioada în care trebuie convocata adunarea generală de aprobare a situațiilor financiare, raportului președintelui și raportului cenzorului dacă asociația are peste 15 membrii cu drepturi depline și deci obligația de a avea cenzor.
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Găsiți aici un ghid de înființare a asociațiilor: [ link extern ] .
Iar aici este OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații: [ link extern ]

Obligațiile președintelui și ale celorlalți membri din consiliul director sunt cele din statutul ONG. Adunările generale trebuie convocate, conform legii, cel puțin anual, cum se menționează în statut. Ședințele consiliului director se țin ori de câte ori sunt probleme de rezolvat pentru bunul mers al asociației.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea are cum sa existe ca legislatia e f. "subtire" si fiecare ONG isi face cum vrea cea mai mare parte din regulile d eorganizare si functionare, prin statut si prin eventual regulament intern sau proceduri... in rest desigur ca trebuie sa respecte diverse prevederi legale dar si acolo variaza multe de la un ONG la altul normele aplicabile in functie de ce face si cum face... de ex. daca are salariati desigur va trebuie sa respecte foarte largul spectru de acte normative din domeniul dreptului muncii, al SSM... daca lucreaza cu voluntari trebuie respectata legislatia ref. voluntariat, daca are sediu functional trebuie sa isi ia anumite autorizatii, daca actioneaza in anumite domenii specifice trebuie sa respecte legislatia din acele domenii, mai trebuie sa respecte legislatia financiar-contabila si posibil si cea fiscala etc. etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)
Infiintare fundatie un_kopill un_kopill Buna! ma poate ajuta cineva cu un model de act constitutiv pt o fundatie si un statut? deasemenea, rezervarea de denumire se face in bucuresti si pt viitoarea ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie vs presedinte consiliu director RoxanaMariaC RoxanaMariaC Buna dimineata! In primul rand vreau sa imi cer scuze daca mai exista aceasta discutie si va rog sa imi dati un link de redirectionare, in cazul in care este. ... (vezi toată discuția)