avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt limitele darului manual?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt limitele darului manual?

Buna ziua!

Sa presupunem ca un parinte depune o data pe luna, in contul bancar al fiului, o suma de bani mai mica de 25.000 RON. Am inteles ca aceasta este considerata un "dar manual" pentru care nu este nevoie de un contract de donatie legalizat.

As avea doua intrebari, va rog...

1) exista vreo limitare din partea legii fata de numarul, sau frecventa acestor daruri? Ma gandesc ca in cativa ani de zile, se poate strange o suma substantiala in contul fiului. Poate fi aceasta suma justificata in fata unui control fiscal numai prin prisma darurilor manuale facute in fiecare luna?

2) in articolul din link-ul de mai jos este specificat faptul ca, fiind o varietate a donatiei legalizate notarial, darul manual este supus acelorasi reguli precum aceasta. Asadar, inteleg ca atunci cand se va face succesiunea, el va trebui adaugat la masa succesorala pentru a se vedea daca s-a incalcat rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari. Din moment ce nu exista acte notariale pentru aceste daruri, notarul cum va lua cunostinta de ele? Mostenitorii vor fi rugati sa le declare pe proprie raspundere, sau cum anume se va proceda?

[ link extern ]

Multumesc!

Adrian
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2023
adi.hk, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie bani namibia namibia un parinte poate dona sau oferi cadou unuia dintre copii o suma mai mare de bani? (vezi toată discuția)
Doresc să-i transfer o sumă de peste 10.000 euro copilului meu major. cum să procedez ca suma să nu fie impozitată? wrunning wrunning Buna ziua! Doresc a transfera o suma de peste 10.000 euro copilului meu major. Pentru a fi cert ca acesta nu va fi intrebat de taxe de impozit pe acesti bani ... (vezi toată discuția)
Donatie in bani ady09 ady09 Daca parintii mei imi doneaza o suma de bani ,aceasta este impozabila sau nu.Donatia terbie facuta obligatoriu notarial sau sunt si alte cai? Multumesc (vezi toată discuția)