Buna ziua!
Sa presupunem ca un parinte depune o data pe luna, in contul bancar al fiului, o suma de bani mai mica de 25.000 RON. Am inteles ca aceasta este considerata un "dar manual" pentru care nu este nevoie de un contract de donatie legalizat.
As avea doua intrebari, va rog...
1) exista vreo limitare din partea legii fata de numarul, sau frecventa acestor daruri? Ma gandesc ca in cativa ani de zile, se poate strange o suma substantiala in contul fiului. Poate fi aceasta suma justificata in fata unui control fiscal numai prin prisma darurilor manuale facute in fiecare luna?
2) in articolul din link-ul de mai jos este specificat faptul ca, fiind o varietate a donatiei legalizate notarial, darul manual este supus acelorasi reguli precum aceasta. Asadar, inteleg ca atunci cand se va face succesiunea, el va trebui adaugat la masa succesorala pentru a se vedea daca s-a incalcat rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari. Din moment ce nu exista acte notariale pentru aceste daruri, notarul cum va lua cunostinta de ele? Mostenitorii vor fi rugati sa le declare pe proprie raspundere, sau cum anume se va proceda?
[ link extern ]
Multumesc!
Adrian