Locuiesc într-un cartier rezidențial- ansamblu de 9 blocuri. În interiorul cartierului avem implementate mai multe sensuri unice evidențiate cu marcaj pe asfalt dar și semne de circulație corespunzătoare (distanța dintre blocuri este relativ mică și aceasta a fost singura soluție). În mod repetat am de a face cu soferi care intră pe contra sens și mai circula și cu viteză (cu toate că am montat limitatoare de viteză). De la cei pe care am reușit să-i opresc la vorbă și să le menționez că 1. sunt pe proprietate privată, 2. pot foarte ușor să accidenteze copii care sunt ieșiți la plimbare între blocuri - am primit în mod repetat argumente de genul (”eu am grijă”, sau chiar ”așa și ce o să faci dacă nu respect?”). Există vreun demers legal prin care pot fi trași la răspundere (sunt cu nervi la limită și imi fac griji și pentru copii)? Mulțumesc.
cris0811
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
este drum public, normal ca intervine politia daca este cazul!
Din punct de vedere al circulaţiei, drumurile se împart în:
a) drumuri deschise circulaţiei publice, care cuprind toate drumurile publice şi acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivele turistice ori alte obiective la care publicul are acces;
Jurisprudenţă, Doctrină (1)
b) drumuri închise circulaţiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces.
DinuX
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Este drum public din punct de vedere al circulatiei rutiere, chiar daca este drum privat din punct de vedere al proprietatii. Presupunand ca dezvoltatorul a luat aviz de circulatie, sunt convins ca primaria l-a obligat la 8 blocuri sa reglementeze circulatia autovehiculelor si pietonilor... Este similar cu circulatia auto din centrele comerciale, se aplica regulamentul. Pe de alta parte politia nu face nimic nici pe strazile din centrul Bucurestiului, ce sa zic de un complex de locuinte...
latka
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu are cum sa fie drum public, din moment ce proprietarii de acolo si-au facut singuri marcajele si au instalat indicatoare. Pe drumurile publice nici macar administratorul drumului nu poate face nimic, fara avizul politiei.
Altfel, daca exista acest aviz, cel care a deschis acest subiect se ducea din prima la politie si nu mai punea intrebari aici.
Nu si-au facut marcajele dupa cum ii trecea capul pentru ca nu-i da primaria autorizatie de constructie, trebuie aviz de la politia rutiera si se discuta proiectul in comisia de circulatie din cadrul primariei. Nu este curtea ta personala, e vorba de sute de oameni care circula acolo, este nevoie de reguli clare. Inca o data, este similar cu circulatia din centrele comerciale. Cel care a deschis acest subiect trebuie sa se duca si sa vorbeasca cu dezvoltatorul, o sa vada ca utilizarea cailor de circulatie este strict reglementata. Nu mi-e foarte clara pozitia acestuia in cadrul ansamblului (simplu locuitor, administrator...). In mod sigur nu este proprietarul / dezvoltatorul. Da, politia poate sa sanctioneze contravenientii, dar mai intai trebuie sa constate fapta. Si la mine pe strada (domeniu public) se circula frecvent in contra sensului unic, mai demult mai stateau politistii la panda la capatul ei, nu i-am mai vazut de ani buni.
Eu nu pot sa ma refer decit la ce scrie acea persoana care a deschis subiectul :
"Soferi iresponsabili pe drum privat. În interiorul cartierului avem implementate mai multe sensuri unice evidențiate cu marcaj pe asfalt dar și semne de circulație corespunzătoare (distanța dintre blocuri este relativ mică și aceasta a fost singura soluție)."
Nu scrie nicaieri de avizul politiei, care este obligatoriu, atunci cind se fac marcaje sau se instaleaza indicatoare pe drum public. Nu credeti ca ar fi fost la mintea cocosului, sa fi chemat politia ? Si sa fi mentionat acest lucru ?
Si eu am parcarea pe teren privat, toate amenajarile rutiere, cu marcaj de interzicere, stiplisori de blocare etc. sunt facute de proprietarul terenului privat. Ce treaba are primaria ?