avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proprietati dinaintea casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proprietati dinaintea casatoriei

sa presupunem ca doi tineri se casatoresc,,,,si inaintea casatoriei fiecare detine cate o casa pe numele lui,,,dupa casatorie in cazul unui divort se vor imparti si aceste bunuri>?sau numai ce a fost dobandit dupa casatorie?va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:22, 25 Ianuarie 2010
La divort se impart doar bunurile comune (cele dobandite in timpul casatoriei).
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune (cu exceptia celor mostenite sau primite prin donatie), deci cele dobandite inaintea incheirii sau dupa incetarea casatoriei sunt bunuri proprii.
Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.

Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Doar bunurile dobandite de catre soti in perioada casatoriei se supun partajului, in cazul unui divort. Bunurile proprii, dobandite anterior casatoriei, raman proprii (daca pe durata casatoriei unul dintre soti nu doneaza celuilalt cota parte) si daca nu se investeste in timpul casatoriei intr-un anumit bun, unde instanta poate stabilii ca si celalalt sot ar fi avut o contributie la starea actuala a bunului si sotul-proprietar va trebui sa ii plateasca o suta, stabilita dupa caz.
nu e adevarata nici varianta ca dupa 5 ani de casatorie urmati de divort se imaprt si proprietatile dinaintea casatoriei?

Alte discuții în legătură

Donatia intra la partaj? paulini_iolanda paulini_iolanda daca parintii imi doneaza 50% din apartamentul lor, in cazul divortului, sotul are drepturi asupra donatiei? (vezi toată discuția)
Donatie Cos-min Cos-min In cazul in care tatal meu imi face o donatie(un apartament),eu fiind casatorit,in cazul unui divort acel apartament devine bun comun sau nu? (vezi toată discuția)
Divort alina_z alina_z Daca m-am hotarat sa divortez si toate bunurile sunt pe numele meu si sunt dobandite inainte de casatorie ce sanse am sa le pastrez? Am fost casatoriti 5 ... (vezi toată discuția)