avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Prestez servicii de IT intracomunitare; va trebui sa ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Prestez servicii de IT intracomunitare; va trebui sa plătesc și tva?

Buna ziua!

Prestez servicii de IT intracomunitare (catre o firma din UE, dar din afara Romaniei) si facturez cu taxare inversa (0% TVA, am cod de TVA intracomunitar).
Am un rate pe zi, asa ca facturez x zile * rate-ul., in euro. Primesc o suma de bani lunara in functie de cate zile lucrez care va depasi plafonul de 300.000 de lei spre sfarsitul anului.
In afara faptului ca va trebui sa ma inregistrez ca platitor de TVA (deocamdata am doar cod TVA intracomunitar) - va trebui sa platesc si TVA?
Daca da, platesc TVA doar pe suma ce depaseste 300.000 de lei?
Prin platesc TVA ma refer la taxele datorate la stat.
Exemplu: facturez si incasez 320.000 lei in 2023 - platesc TVA pe acei 20.000 care au depasit suma? (19% * 20.000 = 3800 lei de plata?)
Sau pentru ca este serviciu intracomunitar nu mai e nevoie?
Ceea ce vrea sa inteleg e ce taxe voi avea de platit la stat pe 2023:
1. 10% + CAS + CASS
sau
2. 10% + CAS + CASS + TVA

Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:56, 23 Martie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desi dupa plafonul de 300.000 lei va inregistrati in scop de TVA , nu veti factura cu TVA pt tari UE daca acei clienti va vor da un cod valid de TVA pe care sa le facturati.
Veti depune decont de TVA si Declaratia intracomunitara 390 pt aceste servicii .

Deci e varianta 1.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În plus - dacă nu aveți clienți din România - puteți recupera de la statul român TVA plătit pentru achizițiile făcute în țară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar firma neplatitoare tva Alex N Alex N Buna ziua, O societate comerciala, neplatitoare de tva in Romania, achizitioneaza marfuri din UE si vinde fara TVA in Romania. Achizitiile din state UE sunt ... (vezi toată discuția)
Srl infiintat s-a inregistrat in registrul intracomunitar si a primit un nou cui. mpus mpus Buna ziua. In luna august a fost infiintat un SRL. Nu a desfasurat activitate. A depus doar capitalul social. In luna octombrie a cerut inregistrarea ca ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii in afara teritoriului romaniei - se platesc taxe ? SianuAlexandru SianuAlexandru Buna ziua! Am o nelamurire pe care as dori sa o rezolv cat mai repede posibil. Vreau sa imi fac o firma de Web Design si Facebook Ads Marketing, pe PFA la ... (vezi toată discuția)