avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua , (am o nelămurire deces și mostenire : ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua , (am o nelămurire deces și mostenire : ...

Bună ziua , am câteva nelămuriri dacă ma puteți ajuta :
Intreb pentru o ruda (Ana)
Ana - Soție, Ion - Soț
Ana si Ion au moștenit de la mama Anei un bun (mai exact o casa) în actul de donație este specificat ca mama donează Anei și soțului ei.
Ana și Ion nu au copii , Ion decedează iar rudele lui Ion au pretenții asupra acelui bun (sora/nepot).
Ion nu a făcut niciun testament sau vreo alta forma legala .
Au vreo posibilitate ca rudele lui Ion sa aibă parte la acel bun ?Specific ca mama Anei încă este în viață
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:39, 30 Martie 2023
Da, au.
Gresala Anei și a mamei sale:
1. Ca mama a donat ambilor.
2. Ca Ana și Ion, știind ca nu au copii nu si-au făcut testamente reciproce.
Jumătatea lui Ion din imobil revine Anei și rudelor lui Ion.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donatia poate fi revocata conform art.1023 lit c. din noul cod civil. Avand in vedere ca mama traieste poate sa faca acest lucru.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@laura1954, știți ce scrie în art. 1023 lit. c pe care l-ați azvârlit aici?

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie...

Donatarul Ion e pe lumea ailaltă!
Ar putea el, cel mult, să „primească” de la soacră-sa /mama Anei, dacă îi dă ea ceva alimente de pomană pe aci, pe lumea asta! (conform unor credințe)
Dar el, de pe lumea ailaltă, sigur nu se poate întoarce spre a putea fi bănuit că „în mod nejustificat” i-ar fi refuzat alimente donatoarei (mama Anei).

Jumătate din moștenirea lui Ion (adică o pătrime din casă) este cota succesorală a surorii lui Ion. (dacă nu există și ascendenți privilegiați).

Situația aceasta ar fi putut să fie evitată cu o cheltuială care nu depășea prețul unor ... încălțări.
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie imobiliara iulicelu iulicelu buna ziua!va voi relata pe scurt situatia mea! am donat o casa in favoarea iubitului meu.mentionez ca traim impreuna de 11 ani dar nu suntem casatoriti legal. ... (vezi toată discuția)
Imobil- revocare donatie nunutzik nunutzik buna ziua! daca un imobil este donat de catre mama pentru fiul e, poate sa isi ceara drepturile inapoi asupra imobilului dupa ce lo donat? (vezi toată discuția)
Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)