avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună ziua. Lucrez in in 2 locuri. Un loc cu 8 ore de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună ziua. Lucrez in in 2 locuri. Un loc cu 8 ore de cativa ...

Bună ziua.
Lucrez in in 2 locuri. Un loc cu 8 ore de cativa ani si un loc part-time din decembrie, de aprox 3 luni de zile.
Inainte sa ma angajez la aceasta firma part-time, am lucrat la o alta firma part-time din aprilie 2022 pana in decembrie 2022.
Sunt insarcinata si din 03 aprilie intru in concediu de risc maternal.
Am fost la medicina muncii pentru ambele locuri de munca. Am doua rapoarte medicale pentru risc de la 2 cabinete de medicina muncii.
As dori sa va intreb:
1. Merg cu rapoartele medicale la medicul se familie, acesta imi va elibera un singur concediu de risc maternal si va trebui sa imi dea originalul si copie conform cu originalul ca sa duc la ambele locuri. Am inteles ca din 7 martie s-a schimbat legislatia si trebuie sa duc originalul la locul de munca cu venitul mai mare? Mentionez ca eu am venit mai mare la part-time, fiindca sunt administrator retea, jobul de 8 ore fiind pe studii medii si venit mai mic.
1. Cum se calculeaza indemnizatia de risc maternal avand in vedere ca la locul de munca part-time nu am stagiu de cotizare de 6 luni ( la risc nefiind nevoie)? Se iau in calcul veniturile obtinute la celalalt loc de munca part-time, unde mi-am incetat activitatea in decembrie?
3. Pot sa iau risc maternal pana in limita a 120 zile, asa mi-a spus medicul de medicina muncii, as putea sa iau prenatal doar cu 30 de zile inainte sa nasc, ca sa am stagiu de cotizare pentru prenatal si la al doilea loc de munca?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:19, 1 Aprilie 2023
Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de asigurare.

Cuantumul indemnizației prevăzute la reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10 OUG 158/2005.

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005.
Multumesc pentru raspuns, insa intrebarile sunt altele.
Raspunsul oferit raspunde la intrebarile dvs... pct.1 si 3

salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din OUG 96/2003 au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);

b) după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) și e), în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani.


Norme de aplicare a OUG 158/2005
art. 58
(1) Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator la care este îndeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni, precum și pentru situațiile prevăzute la art. 9 și 31 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare. În aceste cazuri, primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalți angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul care a eliberat certificatul.

...
Asa este, indemnizatia se calculeaza la fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de cotizare, dar eu nu voi avea 6 luni lucrate pentru riscul maternal la locul de munca part-time, voi avea 3 luni si cateva zile, tot asa se constituie baza de calcul? Se iau evniturile obtinute din aceste 3 luni impartit la nr de zile lucratoare ?
Sau e necesar sa solicit de la vechiul loc de munca part-time veniturile pentru inca 3 luni?
Multumesc

Iar referitor la avizul medicului de medicina muncii, am vazut pe acest forum ca pentru doua locuri de munca la riscul maternal ar trb cerut pe concediul medical avizare de la ambii medici de medicina muncii?
Multumesc mult
1. Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de asigurare.

2. asa este , trebuie cerutpe concediul medical avizare de la ambii medici de medicina muncii.

Alte discuții în legătură

Concediu medical ct_apizal ct_apizal O angajat are 2 contracte de munca, unul ca profesor pe durata nedeterminata si altul ca expert intr-un proiect european-pe durata determinata. Cu data de 1 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am doua locuri de munca . am intrat in concediu de ... Lavinia O Ele Lavinia O Ele Buna ziua ! Am doua locuri de munca . Am intrat in concediu de risc maternal si la firma 2 cei de la medicina muncii nu vor sa imi vizeze copia stampilata si ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am o întrebare, sunt angajata in doua locuri (angajatori ... Dana12345678890 Dana12345678890 Buna seara! Am o întrebare, sunt angajata in doua locuri (angajatori diferiți) am intrat in concediu medical cu risc, am fost după medical la medicul de ... (vezi toată discuția)