avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua.Se da următoarea situație.Suntem 2 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua.Se da următoarea situație.Suntem 2 frați, mama ...

Bună ziua.Se da următoarea situație.Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit.Acum fratele meu o tot constrânge pe mama să îi facă acte pe casă. Mama ar dori să îi facă,pentru ca altfel nu mai are viață bună cu el acolo în casă. Precizez ca fratele locuiește în casa părinților mei .Întrebarea mea este ce acte ar putea mama mea sa ii faca astfel încât sa rămână în continuare pe numele ei atata timp cât este în viață, să le poată ataca în cazul în nu si îndeplinesc îndatoririle.Va mulțumesc și ma scuzați dacă n am stiut să prezint foarte clar situația.
Cel mai recent răspuns: lilivasiliu , utilizator 08:29, 12 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati dezbatut succesiunea dupa tata sau casa e bunul propriu al mamei?
Mama, daca ii va da cota ei logic ca nu va mai fi proprietar dar poate sa pastreze drept de uzufruct, iar in schimbul nudei proprietati fratele sa prestreze intretinere. Deci contract de intretinere sa faca cu fratele.
Actul se poate incheia doar daca mama e unic proprietar sau, in cazuk în care casa a fost bun comun cu tatal dvs, dupa ce dezbateti succesiunea.
Ultima modificare: Luni, 10 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns.Casa este a părinților, bănuiesc ca ar trebui făcută succesiune prima data.El dorește ca atat eu cât și mama mea să îi cedam lui tot.Ca să fie liniște noi ii cedam partea noastră însă eu as vrea ca atat timp cât mama este în viata actele să fie tot pe numele ei
Dacă ar face acte de donație tot el ar fi proprietar imediat sau după decesul mamei care este încă tânără.
14 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imediat. Donația produce efecte de la data încheierii actului, iar nu după moartea donatorului.
Și cine îi va garanta mamei viață bună, de îndată ce el se va vedea cu sacii în car?

Dacă dezbateți succesiunea după tată așa cum ar trebui (fără "cedari" și alte asemenea ...negândite destul) atunci mama are 5/8 din casă, iar voi, copiii defunctului, aveți împreună restul de 3/8. (3/16 fiecare). Se poate trăi și în coproprietate...
Oricum, până la partaj, mama (soția supraviețuitoare a defunctului) are drept de abitație asupra casei/locuinței. Și, ca atare, acela care este, deocamdată ...în plus, este fratele. Care, eventual, ar putea să admire ușa pe dinafară, dacă nu-i convine să trăiască în calitate de coproprietar, alături de mama.
Ultima modificare: Luni, 10 Aprilie 2023
romascanu, moderator
El și soția lui deja s au interesat,au mers la notar și pretind ca vor fi proprietari dacă ii cedam lor tot,după moartea mamei.Deci este cât se poate de fals.Indiferent de ce act se întocmește, ei devin proprietari imediat.Multumesc frumos!Dacă ar face testament tot așa ar fi el proprietar imediat?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
cred ca ar fi mai liniste daca dezbateti succesiunea dupa tata si iesiti din indiviziune si ii dati sulta pt cota lui dupa tata si la revedere

Alte discuții în legătură

Mama dorește să am grijă de ea și să rămân în casa părintească. doresc să îmi despăgubesc cei trei frați, dar unul dintre ei nu acceptă bani pentru partea lui, cum îl pot obliga? Desy99 Desy99 Suntem 4 frati si mama. Tatal a murit acu 10 ani. Avem fiecare certoficat de mostenitor cu cota din casa ce ne revine fiecaruia. Acum mama vrea sa raman eu in ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)