avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Comunicare defectuoasa cu instanta prin intermediul ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Comunicare defectuoasa cu instanta prin intermediul emailului si semnatura electronica calificata

Buna ziua,

Am trimis la judecatorie, prin intermediul emailului, o plangere contraventionala pentru anularea unei amenzi aplicata de IJJ Constanta.
Odata cu aceasta am trimis si copie proces verbal constatare contraventie, copie CI, dovezile pe care le-am mentionat in plangere si dovada taxei de timbru.
Absolut toate in format PDF si semnate cu semnatura electronica calificata (certificat digital calificat), cf. deciziei ICCJ nr. 520/2019 din 7 martie 2019.

Relativ rapid, a fost publicat si dosarul dar cu numele intimatului mentionat gresit.
Am trimis cerere de indreptare eroare materiala - asa cum m-a sfatuit un Domn avocat de pe acest forum - la care am anexat din nou plangerea contraventionala pt. anulare proces verbal si copie a procesului verbal de constatare a contraventie din care reiesea numele intimatului. Din nou, toate semnate cu semnatura electronica calificata.
Mi-a fost acceptata cererea de indreptare si a fost modificat numele intimatului in dosarul publicat pe portalul judecatoriei.

Dupa cateva zile, am primit urmatorul mesaj email de la completul de judecata:

"Aveți obligația de a îndeplini următoarele obligații, în termen de 10 zile de la primirea comunicării, sub sancţiunea anulării cererii, în condițiile art. 200 alin. 4 C.pr.civ.:

1. să depuneți:
a. cererea de chemare în judecată în 2 exemplare semnate olograf sau purtând semnătură electronică, în condiţiile legii.
b .înscrisurile doveditoare în 2 exemplare certificate pentru conformitate cu originalul"

Atat la pct. a) cat si b) nu inteleg daca instanta procedeaza legal solicitand totul in 2 exemplare tinand cont ca poate face oricate copii fizice/pe hartie doreste de pe fisierele PDF trimise de mine pe care oricum eu le voi achita la final (nu ma intereseaza cheltuielile de judecata) si cu ce ar ajuta-o daca as trimite 2 fisiere cu nume diferite (ex. plangere contraventionala nr. 1 si plangere .... nr. 2) dar cu acelasi continut tinand cont ca oricum vor folosi unul singur cand vor imprima copii fizice sau ca pot redirectiona catre NNNN destinatari un singur fisier.

Mentionez din nou ca eu am trimis toate documentele in format PDF cu semnatura electronica calificata, intr-un singur exemplar.

In cazul pct. b) nu inteleg daca instanta procedeaza legal solicitandu-mi sa mentionez de mana pe inscrisuri "conform cu originalul" si sa semnez de mana atat timp cat am trimis instantei acele inscrisuri semnate cu semnatura electronica calificata care certifica faptul ca eu le-am semnat/le confera autenticitate. Care mai este rolul semnaturii electronice calificate daca instanta trece peste Decizia ÎCCJ nr. 520/2019 din 7 martie 2019?
(daca am inteles gresit ca "certificate pentru conformitate cu originalul" inseamna sa scriu conform cu originalul si sa semnez, va rog sa ma corectati)

As aprecia daca cineva m-ar putea lamuri cum trebuie tratata solicitarea instantei ref. la:
- cererea documentelor (cerere chemare judecata si inscrisuri doveditoare) in 2 exemplare
- inscrisurile "certificate pentru conformitate cu originalul"

Multumesc

P.S. - nu imi este greu sa pun in practica ceea ce solicita instanta dar in acelasi timp vreau sa invat cat mai mult tinand cont ca am primit si achitat deja 3 amenzi aplicate abuziv fara a le contesta

P.P.S. - "Decizia ÎCCJ nr. 520/2019 din 7 martie 2019 - În urmă dezbaterilor, Instanță supremă a statuat că în situația în care o parte înțelege să transmită instanței cereri în format electronic “existenţa semnăturii scanate a semnatarului nu este suficientă”, semnătura electronică calificată “conectează identitatea electronică a semnatarului cu documentul digital, neputând fi copiată de pe un document digital pe altul, fapt ce conferă documentului autenticitate” și “oferă instanței o garanție a faptului că mesajul sau documentul digital este creat de către persoană care l-a semnat, iar conținutul mesajului sau documentului digital nu a fost modificat de la data emiterii”."
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2023
Lucian P., utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucian P. , utilizator 00:19, 26 Mai 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles. Cerere catre judecatoria x, nr, dosar...
Nu un simplu reply la acel simplu mesaj.

Imi asum anularea dosarului si respingerea cererii de reexaminare. Urmeaza si alte amenzi abuzive deci nu-mi fac griji ca nu voi reusi sa castig intr-un final si sa transform totul intr-o experienta utila (si pentru multi altii).
Amenda pe care o contest acum si cele din urma nu ma afecteaza financiar.

Am retinut sfaturile Dvs. in intregime chiar daca am ales traseul mai dificil.

Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
Lucian P., utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti insa sa ne tineti la curent cu stadiul comunicarilor... este o experienta utila pentru multe persoane. Altfel, chiar va doresc succes in rezolvare!
Intr-un final am ales sa retrimit instantei cele solicitate in ultima adresa, tot prin email, pentru ca pana la urmatoarele amenzi am de asteptat prea mult :) Am sarit deci peste cererea la care facea referire aici Dl. Avocat, urmandu-i sfatul initial desi partial (am pastrat comunicarea prin email).
Am mentionat (fara folos probabil) in corpul mesajului faptul ca cele solicitate in adresa au fost trimise anterior respectand dispozitiile legale mentionate in mesajul pe care l-am postat aici, undeva mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
Lucian P., utilizator
Instanta a acceptat mesajul prin email si fisierele pdf semnate cu semnatura electronica dar pe care acum apare olograf CONFORM CU ORIGINALUL plus semnatura (tot olograf). Se asteapta formularea intampinarii din partea IJJ Constanta. Pe 20-06-2023 se va judeca.
Curios cum instanta INCALCA LEGEA SOLICITAND mentiuni olografe. Subliniez, incalca legea.
Ultima modificare: Vineri, 26 Mai 2023
Lucian P., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un contract intre doua parti Mario Bro Mario Bro Un contract intre doua parti : stampilat ,semnat olograf se poate combina si cu semnatura digitala in pdf adobe pe acelasi document si este valabil din ... (vezi toată discuția)
Contract online paptamas paptamas Buna ziua. Mi am facut o Intreprindere Individuala, in domeniul serviciilor web. Ce se intampla daca un client afla de serviciile oferite de mine, insa este ... (vezi toată discuția)
Semnatura electronica LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca o societate poate avea doua semnaturi electronice, pe doua calculatoare, pentru depunerea declaratiilor la ANAF. (vezi toată discuția)