avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Conform succesiunii dupa sora mea, mi-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Conform succesiunii dupa sora mea, mi-a revenit 50% ...

Buna ziua!

Conform succesiunii dupa sora mea, mi-a revenit 50% din proprietatiile sale.Restul a revenit in mod egal parintilor mei ,supravietuitori.
As dori sa stiu care ar fi calea legala ( daca exista) prin care pot acorda parintilor mei dreptul total de folosinta asupra bunurilor, dar in acelasi timp sa blochez orice posibilitate de a instraina proprietatiile, fie chiar si temporar ( inchirierea proprietatii in care nu locuiesc).
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: rojenka , utilizator 15:17, 24 Aprilie 2023
De ce tineti sa faceti acte? Ei o pot folosi daca le îngăduiti, iar de vandut, nu pot vinde cota dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator
Imi e putin greu sa explic aici, dar ...unul din parinti a inchis conturi bancare ale surorii mele, fara ca succesiunea sa fie facuta spunindu-mi ca erau goale. Respectivul parinte nu stie ca eu am extrasul de cont care dovedeste ca nu era nici pe departe cum spune. In concluzie, mi-am pierdut increderea.
Eu doresc sa le las totul spre folosinta, dar fara sa am surprize la sfirsit.
Putem discuta mai multe in privat.
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
rojenka, utilizator
Eu as zice sa impartiti sub semnatura privata bunurile mobile si sa incheiati tot sub semnatura privata un contract de comodat pt ce ii dati spre folosinta din aceste bunuri.
In ce priveste partea dvs din imobile, nu are ce sa faca sa va prejudicieze.

"Cu privire la actele de folosinta (art.636 alin.1 Cod Civil): fiecare comostenitor/coindivizar are dreptul de a folosi bunurile aflate in indivizune, in masura in care nu le schimba destinatia si nu aduce atingere drepturilor celorlalti comostenitori. Modul de folosire a bunului comun se stabileste prin acordul comostenitorilor sau prin hotarare judecatoreasca, in caz de neintelegere"

[ link extern ]

Deci puteti face un acord scris in privinta folosintei bunurilor.

Va mai puteti gandi la varianta unui partaj la notar sau in instanta,a tuturor bunrilor, sa va valorificati partea
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator
Multumesc mult pentru raspuns !
Partajul ar fi cea mai buna solutie, probabil. Dorinta mea a fost ca succesiunea sa se faca cu partaj, dar parintii au refuzat. Una din ultimele dorinte a surorii mele a fost sa isi traiasca batrinetea intr-una din proprietatiile pe care le-a detinut. Si-a amenajat-o in acest scop,dar din pacate destinul a decis altceva. In memoria ei si din respect pentru ultimele sale dorinte ( care au fost si sint ignorate total de parintii mei ) , doresc sa pastrez acea proprietate asa cum este, dar sa o folosim cu totii in functie de nevoie. Parintii mei insa au sugerat inchirierea gratis a acestei proprietati unei rude. Acesta e un alt motiv pentru care doresc sa fac acte cu conditii clare de folosinta, adica sa restrictionez acest gen de acte caritabile.
Inca o intrebare. In calitate de succesor, pot cere la banca un extras de cont pentru conturile inchise ale surorii mele? Pentru a putea cere bancii extrasul de cont, e nevoie ca aceste conturi ( chiar si inchise ) sa fie incluse pe documentul de succesiune ?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare- cumparare teren fara ca mostenirea sa fie dezbatuta? stategh stategh doresc sa cumpar de la o doamna o suprafata de pamant . dar nu are taxa de succesiune dezbatuta si nici nu doreste,a spus ca nu castiga nimic la afacerea ... (vezi toată discuția)
Mostenire ci-ci ci-ci Am mostenit impreuna cu doi frati si mama un apartament cu 4 camere, dupa decesul tatalui. Am facut susccesiunea. In apartament locuieste unul din frati, ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am? tcampianu tcampianu Stimate Doamne, Stimati Domni, In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu ... (vezi toată discuția)