avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii exista o baza legala prin care poti constrange ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

exista o baza legala prin care poti constrange angajatorul sa-ti dea compensatia de 15% din salariul brut, daca acesta se fofileaza si gaseste scuze pt a nu o acorda? ajutor!!!

revin cu o intrebare pe care speram sa nu ajung sa o pun...
colegii mei tot ma amana cu raspunsul la cererea pe care am depus-o in legatura cu acesti 15%... zic ca contractul la nivel de unitate nu specifica asta etc.... iar acum cand ii sun, ori nu imi raspund, ori zic ca nu au timp sa se ocupe acum de asta... intr-un cuvant ma duc cu vorba, cerea a fost depusa iar data inregistrarrii ei este 7 ianuarie... deci au trecut deja 2 saptamani si jumatate! iata intrebarea mea:
POT FACE CEVA LEGAL IN SENSUL ASTA? POT SA II CONSTRANG CUMVA PENTRU A-MI DA UN RASPUNS SI ULTERIOR PT A PRIMII BANII CARE MI SE CUVIN PRIN LEGE?
Astept un raspuns cu sufletul la gura.... deja m-au stresat la maxim si ma resimt fizic... parca si bebe e mai agitat...
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:03, 26 Ianuarie 2010
cred ca ar fi fost mai bine daca ati fi pus aceasta in trebare in cadrul topicului initial.
din pacate nu stiu ce sunt "acesti 15 la suta"...
banuiesc ca e vorba despre compensatia care se acorda pentru o perioada de minim 6 saptamani in cazul in care angajata beneficiaza de concediu medical de sarcina si lahuzie.

situatia e urmatoarea:
1. angajatorul este obligat prin lege sa dea curs solicitarii dvs (solicitare care nu este obligatorie)
2. termenul de raspuns este unul generic de 30 de zile
3. In mod normal in salariul viitor ar trebui sa aveti aceasta suma
4. daca angajatorul nu va acorda acest drept puteti face o reclamaie la ITM

Eu personal as incerca sa mai vorbesc cu ei, iar in cazul in care angajatorul nu da curs cererii la primul salariu as ruga un avocat sa vorbeasca cu acesta, iar ultima solutie ar fi reclamatia (fapt care nu va fi uitat de angajator :( ).
da, despre acei 15% era vb si va multumesc foarte mult, avand in vedere ca nu vreau sa ma mai intorc la acest servici dupa cei doi ani de concediu, nu imi fac probleme ca angajatorul nu va uita modul in care imi cer drepturile legale, ci din contra, ar fi frumos sa nu uite ca statul si legea e de partea mamicilor, ca sa nu mai repete aceleasi greseli si cu alte viitoare mamici! multumesc frumos! =D>
Cred ca va referiti la acordarea conform CCM unic al nivel national 2007-2010-
Art. 66. - (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Cand ati inceput concediul de maternitate?de obicei acordarea acestei compensatii a indemnizatiei de maternitate se plateste impreuna cu plata drepturilor salariale pe luna respectiva.
Angel 2007 a scris:

Cand ati inceput concediul de maternitate?de obicei acordarea acestei compensatii a indemnizatiei de maternitate se plateste impreuna cu plata drepturilor salariale pe luna respectiva.

Daca insa angajatorul nu respecta acest "obicei", termenul in care puteti cere acesti bani in instanta (ultima masura, in caz ca nimic altceva nu il va convinge), este de 3 ani de la data la care trebuia sa beneficiati de acesti bani.

Alte discuții în legătură

Bonusul pentru nastere este acelasi lucru cu salariu mediu dat de unitate? nicoleta1987 nicoleta1987 buna ziua, am aflat ca la noi la unitate se dau niste bonusuri pentru situatii speciale(nastere, casatorie, deces).o sa depun si eu o cerere pt acest bonus, ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de acordarea compensatiei de 15% din salariul brut ? laura_frincu laura_frincu Buna ziua, am o intrebare urgenta si importanta, sunt insarcinata si sunt in concediu prenatal din data de 15 decembrie 2009, am vechime in munca de 17 luni, ... (vezi toată discuția)
Cic2 daca cic1 expira cu o luna inainte de nasterea celui de-al doilea copil nerantula nerantula Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: - am un copil de 1 an si 4 luni, CIC_1 expira la data de 16.09.2010 - sunt insarcinata cu al doilea copil, care ... (vezi toată discuția)