avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentant salariati.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentant salariati.

Buna seara, este cineva care ma poate ajuta? Trebuie sa ne alegem reprezentatul angajatilor la firma unde lucrez. Ce trebuie sa fac eu in calitate de sef de schimb? Cum decurge o astfel de alegere?
Ultima modificare: Marți, 25 Aprilie 2023
Norbert666, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 26 Aprilie 2023
Legea 367/2022
Capitolul VI Reprezentanții angajaților/lucrătorilor
Articolul 57
(1) La angajatorul la care sunt încadrați minimum 10 angajați/lucrători și la care nu există sindicat, interesele angajaților/lucrătorilor pot fi promovate și apărate de reprezentanții lor, aleși și mandatați special în acest scop, conform legii.
(2) Reprezentanții angajaților/lucrătorilor sunt aleși cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul total al angajaților/ lucrătorilor din unitatea respectivă.
(3) Este interzisă orice intervenție din partea autorităților publice, a angajatorilor și a organizațiilor acestora în alegerea reprezentanților angajaților/lucrătorilor ori în împiedicarea desfășurării acestor alegeri.
(4) Angajatorul, la cererea angajaților/lucrătorilor, va facilita desfășurarea procedurilor de alegere a reprezentanților angajaților/lucrătorilor.
(5) La nivelul angajatorului la care nu există un sindicat, angajații/lucrătorii pot constitui un grup de inițiativă care elaborează procedurile și/sau regulamentul pentru desfășurarea alegerii reprezentanților angajaților/lucrătorilor.
(6) Procedurile și/sau regulamentul pentru desfășurarea alegerilor se comunică angajatorului, care are obligația ca, în termen de cel mult 10 zile de la primire, să informeze toți angajații/lucrătorii unității cu privire la conținutul procedurilor și/sau regulamentului pentru desfășurarea alegerii reprezentanților angajaților/lucrătorilor.
(7) Pentru inițierea și derularea alegerilor reprezentanților angajaților/lucrătorilor, grupul de inițiativă poate cere consultanță unei federații sindicale legal constituite în sectorul de negociere colectivă respectiv. În cazul în care federația sindicală acceptă să ofere consultanță, reprezentantul acesteia are acces în unitate pentru desfășurarea procesului privind alegerea reprezentanților angajaților/lucrătorilor, cu respectarea regulamentului intern al unității.

Articolul 58
(1) Pot avea calitatea de reprezentanți ai angajaților/lucrătorilor persoanele care sunt încadrate la angajator pe baza unui contract individual de muncă sau raport de serviciu și au împlinit vârsta de 18 ani.
(2) Numărul de reprezentanți aleși ai angajaților/lucrătorilor se stabilește de comun acord cu angajatorul, în funcție de numărul total de angajați/lucrători. Dacă nu se realizează acordul, numărul de reprezentanți aleși ai angajaților/lucrătorilor nu poate fi mai mare de:
a) 2 reprezentanți, la angajatorii care au sub 100 de angajați/lucrători;
b) 3 reprezentanți, la angajatorii care au între 101 și 500 de angajați/lucrători;
c) 4 reprezentanți, la angajatorii care au între 501 și 1.000 de angajați/lucrători;
d) 5 reprezentanți, la angajatorii care au între 1.001 și 2.000 de angajați/lucrători;
e) 6 reprezentanți, la angajatorii care au peste 2.000 de angajați/lucrători.
(3) Durata mandatului reprezentanților angajaților/lucrătorilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
(4) Persoanele care ocupă funcții de conducere care asigură reprezentarea administrației în raporturile cu angajații/lucrătorii sau care participă la decizia conducerii întreprinderii la nivelul unității nu pot fi aleși ca reprezentanți ai angajaților/lucrătorilor.
(5) Reprezentanții angajaților/lucrătorilor nu pot desfășura activități ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine demareaza procedura pentru numire reprezentant al salariatilor ... delia1988 delia1988 Cine demareaza procedura pentru numire reprezentant al salariatilor intr o societate? (vezi toată discuția)
Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul ... scoica_80 scoica_80 Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul nu mai are reprezentativitate( nu mai are număr suficienti membrii pentru a ne mai putea ... (vezi toată discuția)
Buna seara, invitatia/anuntul prin care angajatorul inițiază ... madalina bobeica madalina bobeica Buna seara, Invitatia/anuntul prin care angajatorul inițiază intentia de negociere a CCM se trimite pe e - mail la ITM sau este suficient doar să o ... (vezi toată discuția)