avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon sau nu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon sau nu

Buna ziua ,

sunt casatorita de 9 ani si am o fetita de 7ani . Din diferite motive nu ne mai intelegem .
Datorita presiunilor psihologige la care suntem supuse si eu si fetita mea de catre sotul meu - tatal biologic al fetiei mele - doresc sa parasesc caminul conjugal impreuna cu copilul mei si sa plec la mama mea , dupa aceea dorind sa intentez divort .

intrebarea mea este : datorita faprului ca plec , este considerat abandon fata de copil si exista posibilitatea ca prin plecarea - impreuna cu copilul - instanta de judecata sa-i dea tatalui custodia copilului ?

daca parasesc caminul conjugal , dupa divort mai am dreptul la jumatate din bunurile materiale (ex :apartamentul care este cu contract de succesiune cu uzufruct viager pe numele sotului din partea tatalui lui) .

multumesc in avans pt. raspuns .
paraserea domiciliului conjugal impreuna cu copilul rezultat din casatorie nu reprezinta un impediment in declansarea procedurii de divort si nici in cea de incredintare a minorului spre crestere si educare si, de asemeni nu poate fi considerata abandon. bunurile dobindite in timpul casatoriei pot face obiectul unei actiuni de partaj concomitent cu actiunea de divort sau ulterior acesteia. in cazul apartamentului nu se poate face partajul acesta fiind considerat bun propriu al sotului fiind provenit dintr-o succesiune dupa autorii sai.
Daca parasiti caminul conjugal si luati si fetita, este in regula, nu trebuie sa suportati lucrurile la care sunteti supusa. daca acel contract, presupun ca este o vanzare cumparare cu uzufruct viager, a fost incheiat in timpul casatoriei dvs. si nu anterior, si in caz de divort aveti dreptul la cota parte din el. Insa nu poate fi contract de succesiune, acesta ar insemna sa fie un testament, care, in caz ca mai exista frati ai sotului , iar tatal i-a facut testament pe toate bunurile sale, fratii sai il pot ataca .
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
ContSters47264, utilizator
raamonaag a scris:

apartamentul ... este cu contract de succesiune cu uzufruct viager pe numele sotului din partea tatalui lui) .



"Traduceti-mi" si mie propozitia asta.
"contract de succesiune" !? - nu exista asa ceva.

Ce e "pe numele sotului"? Uzufructul?
Tatal este cumparator si sotul dvs. uzufructuar?
Sau viceversa?
Tatal este vanzator (si titular al dreptului de uzufruct) iar sotul cumparator?

E un alt soi de contract? E cumva un act de partaj (in urma unei mosteniri) prin care sotul a luat nuda propietate asupra bunului si tatal lui uzufructul?

daca considerati ca traiul alaturi de sotul dvs. a devenit imposibil , puteti parasi domiciliul conjugal . acest lucru nu va fi in defavoarea dvs., in cadrul procesului de divort .
ulteriro puteti investi instanta de jduecata cu actiunea de divort, solicitand si incredintarea minorului .
referitor la partaj, bunurile comune ce formeaza comunitatea matrimoniala a sotilor se impart in mod egal . dar se va tine cont si de aportul sotilor, referitor la achizitionarea acestor bunuri.
daca insa imobilul respectiv este dobandit prin mostenire de catre sotul dvs., acesta reprezinta un bun propriu al sotului si nu va fii inclus in masa partajabila .

daca sunteti hotarata sa divortati , are trebui sa aveti certificatul de casatorie in original, certificatul de nastere al minorului, actele de proprietate ale casei . (copii - pt. partaj ).
taxa de timbru pt. divort este de 39 ron.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort avatar1979 avatar1979 sotia a intentat actiune de divort, motivul multe discutii contradictorii, dar realitatea esta ca in viata ei a intrat un alt barbat desi ea nu recunoaste, eu ... (vezi toată discuția)
Custodie copil util util Care sunt sansele de obtinere a custodiei copilului ( fetita 10 ani ) de catre tata, in cazul in care mama a parasit caminul conjugal, traind in concubinaj cu ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu - urmari motiv motiv Daca dupa o cearta zdravana (in care au fost de fata si parintii mei si parintii lui) am decis sa iau copiii si sa plec la mama, se poate considera ca am ... (vezi toată discuția)