avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, mi-a decedat unicul fiu în accident ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, mi-a decedat unicul fiu în accident rutier. Nu a ...

Bună ziua, mi-a decedat unicul fiu în accident rutier. Nu a fost căsătorit, nu a avut copii. Am fost la notar cu soția și doi martori așa după cum ne-a fost recomandat. Martorii au depus declarație că știu faptul că fiul nostru nu are alți moștenitori inafară de părinți. Notarul ne-a eliberat un Certificat de calitate moștenitor spunându-ne că în baza acestui document putem intra în posesia contului de la bancă înainte de a face succesiunea. Banca refuza să facă demersurile privind transferul titularului de cont. Menționez ca deocamdată nu am informat notarul de acest refuz exprimat telefonic de a gata băncii și nu prin adresa de e-mail, deși după discuția telefonica am solicitat pe e-mail un răspuns argumentat refuzul. Este justificat ? Mulțumesc anticipat pentru lămuriri!
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:23, 10 Mai 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ce poate sa faca banca in baza certificatului, e sa va informeze asupra sumei aflata in conturi, abia dupa ce dezbateti succesiunea, va vireaza sumele.
Condoleante!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Refuzul băncii se bazează pe faptul ca certificatul de calitate de moștenitor nu este act de proprietate. Asa cum ii spune și denumirea, doar va atesta calitatea de moștenitor și în baza lui, puteti solicita informații privind soldul sau situația contului.
Ca sa retrageți banii va trebuie certificat de moștenitor. Mai exact, trebuie sa dezbateti moștenirea.
În cuprinsul certificatului de moștenitor trebuie menționată suma din cont, numărul contului, codul IBAN etc.
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2023
raluk0207, utilizator

Deci am plătit 560 de lei notarului ca îmi elibereze un document care nu are nici o valoare. Unicul document care îmi recunoaște calitatea de unic moștenitor este actul de succesiune. Atunci ma întreb de ce am fost îndrumat sa mai deranjez și doi martori care sa dea declarație scrisa și la ce altceva îmi folosește acest timp pierdut, aceasta taxa de eliberare "Certificat calitate moștenitor" acest document care nu reprezinta nici o reprezentare a "calității de moștenitor"... Trist și fără cuvinte când sufletul îți este distrus și legislația și institutiile exploatează în continuare ultimele resurse umane... total inuman...
gi-jane2 a scris:

ce poate sa faca banca in baza certificatului, e sa va informeze asupra sumei aflata in conturi, abia dupa ce dezbateti succesiunea, va vireaza sumele.
Condoleante!

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba are o valoare, fiindcă aveți un document care va atesta calitatea de moștenitor și în baza căruia puteți solicita si obține orice informații doriți dvs de la toate instituțiile. Nu sunteți proprietar pe bunuril, ci doar moștenitor.
Pentru unele entități și bănci este suficient și certificatul de calitate de moștenitor.
Martorii i-ati fi adus oricum, pentru ca prezenta lor este obligatorie la dezbaterea succesiunii. Iar dezbaterea succesiunii tot ați fi facut-o la un moment dat.
La fel și procedurile și verificările pentru care ați achitat 560 lei. Fiindcă le-ati făcut acum, nu le veți mai face când veți obține suplimentul la certificatul de calitate.
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2023
raluk0207, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai util este sa faceti succesiunea si atunci toate problemele legate de cont se vor stinge. Sincere condoleante...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu cmnop cmnop Buna ziua.Multumesc anticipat pentru raspuns.Am primit anul acesta luna iulie o somatie insotita de un titlu executoriu emise de o primarie pentru neplata ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune arlandh arlandh Buna seara! Tatal meu a decedat in 2001 iar dupa el au ramas doi mostenitori: sotia (mama mea) si fiul(eu). Din diverse motive nu am dezbatutu succesiunea. ... (vezi toată discuția)
Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)