Este normal ca un notar sa intocmeasca o imputernicire in cazul in care mandantul este o persoana trecuta de 80 de ani si aflat intr-o stare foarte grava de sanatate?
Sora mea a prezentat o imputernicire facuta de catre un notar prin care ea este imputernicita de tatal meu trecut de 80 de ani si aflat intr-o ultima faza de cancer cu metastaze fara ca sa fie cerut un certificat care sa ateste faptul ca tatal are discernamant sau fara a fi de fata vreun martor.
Se poate cere anularea respectivei imputerniciri avand in vedere ca , desi imputernicirea era facuta pentru reprezentarea in contractul cu banca sora a scos banii din cont si i-a transferat intr-un cont personal afirmand la succesiune ca a fost dorinta tatalui ca ea sa dispuna cum vrea de bani ?
Am reusit sa intru in posesia imputernicirii si am cautat de mai multe ori un pasaj in care sa se specifice faptul ca sora poate dispune de bani in folos personal dar nu am gasit asemenea pasaj.
Exista vreun articol de lege care sa specifice faptul ca pentru o persoana muribunda sau grav bolnava si in varsta se cere in mod imperativ si un certificat care sa ateste faptul ca respectiva persoana are discernamant?
Puteti sa faceti 10 sesizari la UNNPR.
UNNPR-ul nu a fost acolo, cand s-a intocmit procura, iar daca notarul a considerat ca la acel moment persoana are discernamant, procura este perfect valabila. Iar procurile sunt redactate intr-un limbaj accesibil. Orice persoana cu studii cel putin gimnaziale, o poate intelege. Daca tatal dvs s-ar fi putut prezenta personal la banca sa scoata banii, ce sens ar mai fi avut procura?
Va propun sa mergem sa facem un experiment cu 10 persoane a caror varsta sa fie de la 18-60 de ani si o sa va arat ca niciuna nu va intelege si nu va putea sa explice ce scrie in aceasta imputernicire. Si mai fac un pariu ca nici dv fata in fata nu imi puteti explica mot a mot ce inseamna prevederile acelei imputerniciri. Daramite un batran de peste 80 de ani.
Si inca ceva....notarul nu are calitatea care sa ii permita sa stabileasca daca o persoana are sau nu discernamant ca de aceea este notar si nu medic. Cand doriti putem stabili o intalnire sa imi explicati ce prevede imputernicirea respectiva, contra cost.
In alte postari se scrie despre o asemenea situatie ca notarul nu isi poate risca meseria facand o procura in situatia in care persoana care o face este muribunda...deci exista niste prevederi in acest sens.
Drept de mostenire
tambur
Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer la plamani iar in ultima faza cand era in metastaze i-a facut o imputernicire la un copil de-al sotiei acesta fiind din ... (vezi toată discuția)