avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! O să sar direct la subiect, și dacă e ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! O să sar direct la subiect, și dacă e nevoie o ...

Bună ziua! O să sar direct la subiect, și dacă e nevoie o să povestesc totul pe parcurs! Bunicii mei sunt de proveniență din Alba Iulia, după moartea lor au rămas o sumedenie de terenuri pentru care nu sa plătit impozit timp de 20 de ani! Noi (eu=nepot) trăim în Arad din acea perioadă! Terenurile acelea pentru care nu sa plătit impozit mai pot fi considerate ale noastre? Se poate face ceva pentru a fi redobândite? Și trecute pe mine ca urmaș?
Are rost să merg până acolo și să mă interesez? Sau sunt deja luate de stat
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 11:25, 17 Mai 2023
În data de 19 mai intră în vigoare legea 123/2023 pentru modificarea și completarea legii 18/1991, care dă dreptul deținătorilor/moștenitorilor celor care au deținut terenuri agricole preluate de sistemul comunist să depună cerere pentru retrocedarea acestora. Dacă considerați că vă încadrați, mergeți la primăria din localitatea unde sunt situate terenurile și faceți cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Acesta este cuprinsul legii 123/2023:

Art. I. - Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 11, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
" (5) Prevederile alin. (4) nu se aplică situaţiilor prevăzute la art. 27 alin. (21)."
2. La articolul 27, alineatul (21) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" (21) Deţinătorii sau moştenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, astfel:
a) dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale;
b) pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane şi nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta."
3. La articolul 92 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" c) care servesc activităţilor pentru protecţia animalelor, agricole şi/sau serviciilor conexe, respectiv: depozite de îngrăşăminte minerale ori naturale, construcţii de compostare, silozuri pentru furaje, magazii, şoproane, silozuri pentru depozitarea şi conservarea seminţelor de consum, inclusiv spaţiile administrative aferente acestora, platformele şi spaţiile de depozitare a produselor agricole primare, adăposturi de animale şi exploataţii zootehnice/ferme zootehnice, sere, solare, răsadniţe, ciupercării, obiective specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile, exclusiv în scopul asigurării energiei pentru consumul propriu al exploataţiei, amplasate în cadrul fermelor, spaţii de prelucrare/procesare/comercializare a produselor vegetale şi zootehnice, imobile cu destinaţie agroturistică pentru proiectele cu finanţare din fonduri europene;".
Art. II. - În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, deţinătorii sau moştenitorii terenurilor prevăzuţi la art. 27 alin. (21) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot depune cerere personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, pentru emiterea titlului de proprietate, la primăria localităţilor în a cărei rază teritorială se află terenul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studiu de caz, insusirea unei cereri de retrocedare, legea 247/2005 Ionut_76 Ionut_76 Buna ziua,in dezbatere va prezint un studiu de caz,in vederea lamuririi procedurilor legale de reconstituire drept proprietate/terenuri. In speta,in urma unei ... (vezi toată discuția)
Legea lupu privind retrocedarea padurilor larisa4y larisa4y In urma succesiunii facute la notariat .am devenit proprietara a 58 ari padure. Mentionez ca tatal meu a avut titlu de proprietate a acestui ... (vezi toată discuția)
Mai pot depune în prezent o acțiune civila pentru retrocedarea ... Floryyyyan Floryyyyan Mai pot depune în prezent o acțiune civila pentru retrocedarea în conformitate cu prevederile legilor 18/1991, 1/2000 sau 10/2001 a terenurilor preluate ... (vezi toată discuția)