avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un contract part time de 4 ore pe zi timp de 12 luni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un contract part time de 4 ore pe zi timp de 12 luni se ia in ...

Un contract part time de 4 ore pe zi timp de 12 luni se ia in calcul la stabilirea indemnizației de crestere copil ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:29, 17 Mai 2023
Potrivit dispozitiilor art. 2 alin.(1) din OUG 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor .
Nu specifica nicaieri ca trebuie sa fie CIM cu norma intreaga, deci da, se ia in calcul.
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului - norma intreaga sau cu timp partial -, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, beneficiati de indemnizatia pentru CCC chiar daca aveti 2 ore/zi sau 4 ore/zi ori 8 ore/zi daca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei.

Baza legala este art. 2 din OUG nr.111/2010 :

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala).


2. Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie: Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! spuneti-mi, va rog, daca pot beneficia de indemnizatie ... Cezara-Elena Cezara-Elena Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil avand in vedere ca in ultimii doi ani am avut contract de munca cu doar 2 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Maria6225 Maria6225 Buna ziua. Exista un plafon minim al veniturilor in vederea beneficierii indemnizatiei pentru cresterea copilului? De exemplu o viitoare mama care are un ... (vezi toată discuția)
Indemnizația pentru creșterea copilului andreiusk andreiusk Bună ziua, Sunt angajată part-time ( 4 ore la fiecare) la două locuri de muncă..... Pot beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului??? (vezi toată discuția)