avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act cu privire la pretentii imobile dintr-o mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act cu privire la pretentii imobile dintr-o mostenire

Buna ziua, am nevoie de o informatie legata de imobile dintr-o mostenire. Dupa decesul unui parinte a ramas fiul impreuna cu celalalt parinte. Succesiunea a fost acceptata de ambii mostenitori dar nu a fost dezbatuta cu privire la toate bunurile. Din cauza ca parintele supravietuitor vrea toata mostenirea s-a dezbatut doar cu privire la unele bunuri mobile. In curand va trebui sa se dezbata cu privire la un imobil pe care fiul si parintele supravietuitor il vor dona unui frate al parintelui decedat, moral acestuia i se cuvine acest imobil si de aceea i-l vor dona. Parintele decedat a mai avut 3 frati, acestia nu sunt persoane de incredere, invatati de parintele supravietuitor, chiar sperau sa vina in locul fiului la mostenire, dar au piedut aceasta sansa deoarece fiul a acceptat mostenirea. Fratele vrea donatie, nu vanzare cumparare, probabil se gandeste sa nu fie anulat contractul de vc pe viitor (in cazul in care l-ar supara pe fiu). Fiul vrea sa stie daca exista vreo cale, ca atunci cand ii va dona acest imobil acelei persoane, sa-i intrebe pe toti cei 3 frati ai parintelui decedat, daca mai au si alte pretentii cu privire la imobile care acum fac parte din mostenire, iar daca ei vor spune ca nu au, sa se incheie un act la notar sau ceva de genul. Vrea sa se asigure ca pe viitor acestia nu vor avea si alte pretentii, invatati sau nu de parintele supravietuitor sa-l cheme pe fiu in instanta. Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Mai 2023
anto94, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:10, 30 Mai 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iar în ce privește moștenirea în sine, frații decedatului sunt înlăturați în momentul în care există descendenți acceptanți. Deci chiar și un străstrănepot îi inlătură pe frați, darmite fiul defunctului. Prin urmare, moștenitorii legali în acest caz sunt fiul și văduvul/văduva, care au acceptat succesiunea, iar unchii, dacă nu beneficiază de vreun testament, nu au ce pretenții să emită. Pot ei să.ceară luna de pe cer, dacă se duc în instanță vor primi să plătească cheltuielile de judecată ale nepotului. A, dacă vreunul poate invoca uzucapiunea sau vreun act translativ de proprietate încheiat de defunct în timpul vieții, dar în acea situație nu mai e vorba de dreptul de moștenire și, oricum, va privi strict bunul înstrăinat sau asupra căruia a operat uzucapiunea și nu averea mortului la modul general.

În concluzie, nu aveți ce act să îi puneți pe unchi să semneze asupra unei moșteniri față de care ei nu au niciun drept. Mai mult, dacă decedatul nu a încheiat când era viu vreo promisiune de donație către unchiul X, nici donația aia nu sunteți juridic vorbind obligat să o faceți. Poate puteți să folosiți asta ca să vă faceți rudele să termine cu prostiile.
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
Alexandru Surcel, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate ataca donația? Marrian Marrian Bună ziua, mătușa mea mi-a donat casa mie printr-un act de donație cu uzu fruct, după ce băiatul și soțul ia decedat Ea ne mai având nepoți de la ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți? grigorescumarga grigorescumarga Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)