avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de asociere in participatiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de asociere in participatiune

buna seara,

Am 2 societati ccare au un contract de asociere in participatiune societate A ii ofera societatii B spatiu ptr desfasurare activitate si achita toate cheltuielile ca apa,energia,etc.in schimb societatea B va da 10 la suta din venituri societatii A,spuneti-mi va ror frumos cum inregistrez in contabilitate aceste operatiuni,

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 11:52, 9 Februarie 2010
Societatea B inchide la sfarsitul lunii conturile de venituri astfel:

7... = 121 cu 90% din total
7... = 458 cu 10% din total.

Sociatea A preia la sfarsitul lunii:

458 = 7... cu 10% din totalul veniturilor societatii B
si
7... = 121 cu aceeasi valoare.
Va multumesc mult!
Mie nu-mi prea "suna" a contract de asociere in participatiune. Alta este logica si functionarea acestor contracte.

Trebuie sa faceti un contract de inchiriere, pt ca aceasta suma este de fapt o chirie variabila (verificati juridic daca exista posibilitatea unei chirii variabile care sa fie modificata lunar). B va avea cheltuieli cu chiria iar A venituri din chirie. Daca va este avantajos notificati optiunea de a taxa operatiunea de inchiriere, daca nu trebuie sa faceti ajustarea tva dedus (cf art 149 sau 161) puteti factura fara tva (operatiune scutita cf art 141 alin 2 lit e).

Asocierea in participatiune presupune ca una dintre soc participante tine evidenta operatiunilor rezultate din aceasta asociere (asa cum trebuie stabilit in contract) si ii transmite celeilalte veniturile si cheltuielile. Cea de-a doua plateste catre prima (cea prin care se deruleaza op economice) suma pozitiva dintre diferenta intre venituri si cheltuieli.
Este la limita, dar acest gen de colaborare poate fi interpretat ca asociere in participatie si nu prejudiciaza statul cu nimic.
Este adevarat ca nu prejudiciaza statul, dar este o complicatie inutila.
La orice control acel contract va fi "puricat" si cerut, orice analiza (banca, auditor, etc) a balantei (situatie firmei) va solicita explicatii referitoare la acel contract.

Alte discuții în legătură

Asociatia in participatiune cryss8 cryss8 la o asociere in participatiune intre doua persoane juridice la sfarsitul luni trebuie sa arati in contul 458 veniturile si cheltuielie si nu in contul 121. ... (vezi toată discuția)
Asociere intre societati Instantlife Instantlife Buna ziua, Iata problema: avem doua societati detinute indirect de aceasi persoana. Una (A) detine echipamente hardware, cealalta (B) licente soft (extrem ... (vezi toată discuția)
Contract de asociere in participatiune ccccristina ccccristina buna ziua un asociat( a venit cu spatiu),trebuie sa primeasca lunar de la celalalt asociat in fiecare luna 3000 de euro + tva in urma desfasurarii ... (vezi toată discuția)