avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de asociere in participatiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de asociere in participatiune

buna seara,

Am 2 societati ccare au un contract de asociere in participatiune societate A ii ofera societatii B spatiu ptr desfasurare activitate si achita toate cheltuielile ca apa,energia,etc.in schimb societatea B va da 10 la suta din venituri societatii A,spuneti-mi va ror frumos cum inregistrez in contabilitate aceste operatiuni,

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 11:52, 9 Februarie 2010
ambele societati sunt platitoare de impozit pe venit ,spatiul este inchiriat de societatea A de la o alta societate, era intra-adevar mai simplu de subinchiriat, dar contractul nu permite acest lucru.In felul acesta s-a decis sa se faca acest contract.
Contractul este legal ca asociere in participatie in termenii prezentati de initiatorul topicului.

Din punct de vedere fiscal nu este nimic din care sa reiasa ca vreunul din contractanti evita plata impozitelor.

(Daca o firma care a avut pierderi in anii precedenti si acum realizeaza venituri mari dintr-o asociere in care valorifica unele avantaje, insemna ca face evaziune fiscala? Din ce reiese asta? Prea multe suspiciuni... Nu plateste impozit? Legea permite asta.)

In ce priveste interdictia subinchirierii si evitarea acesteia prin acest contract, aici numai proprietarul se poate simti afectat si-l poate notifica pe chirias in sensul rezilierii sau renegocierii contractului de inchiriere, chiar cu o eventuala chemare in instanta.

Concluzia mea este ca acest contract este legal si incadrabil ca asociere in participatie. In plus, il apreciez pe cel care a avut ideea de a rezolva problema astfel.
Esenta contractului de asociere in participatiune este punerea in comun a resurselor pentru realizarea unui scop. Esenta contractului de inchiriere este transmiterea dreptului de folosinta asupra unui bun mobil / imobil.
De obicei , partile contractante sunt doua. Pe malurile Dambovitei, de pe la Lis incoace , partile contractante ale unui contract de asociere in participatiune se cheama : 1 = smecher ; 2 = mai smecher. Desigur, fiecare parte se considera pe locul 2.
Formal - acest contract este de asociere. De fapt , mai mult cu titlul.
In realitate el este un contract de inchiriere, dar cu nume schimbat.
Pornind de la tendinta de decuplare a contabilitatii de juridic, sau prevalenta economicului asupra juridicului - de ce sa nu procedam foarte simplu : consideram contractul ca in titlul lui si il inregistram in contabilitate ca pe o inchiriere. Adica o parte emite factura de servicii pentru o suma ce va fi incasata periodic. Cealalta parte achita factura primita. Simplu, curat, fara conturi greu de stapanit.
Teoretic, la o asociere trebuie sa existe o evidenta, iar aceasta evidenta trebuie tinuta de una din parti ; aceeasi parte trebuie sa evidentieze si impozitul pe profit aferent. Pentru corectitudine, cota parte din cheltuiala cu impozitul pe profit ce ii revine celeilalte parti trebuie transferata prin decont.
Tot teoretic, printre faptele evidentiate ca evaziune fiscala se numara si "sustragerea de la îndeplinirea obligatiilor fiscale" ,iar dintre exemple mentionez doar unul : "evidentierea, în actele contabile sau în documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive."
Desigur, aceasta este doar in teorie.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
Florin Marius Savu, Consultant fiscal
florinsavu a scris:

[...]
In realitate el este un contract de inchiriere, dar cu nume schimbat.
[...]


In situatia descrisa de initiatorul topicului veniturile se impart in cote procentuale. De aici inclin sa cred ca e mai degraba asociere de participatie decat inchiriere.
am si eu asociere in participatiune, asocierea este pe pierdere si nu stiu cum sa inchid conturile la sfarsit de an: 4581-200 lei, 4582-3000 lei, mentionez ca in contract este stipulat ca indiferent de rezultat trebuie sa platesc 100 euro ( pe care i-am dus pe 612) deci conturile 458 cum le inchid ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia in participatiune cryss8 cryss8 la o asociere in participatiune intre doua persoane juridice la sfarsitul luni trebuie sa arati in contul 458 veniturile si cheltuielie si nu in contul 121. ... (vezi toată discuția)
Asociere intre societati Instantlife Instantlife Buna ziua, Iata problema: avem doua societati detinute indirect de aceasi persoana. Una (A) detine echipamente hardware, cealalta (B) licente soft (extrem ... (vezi toată discuția)
Contract de asociere in participatiune ccccristina ccccristina buna ziua un asociat( a venit cu spatiu),trebuie sa primeasca lunar de la celalalt asociat in fiecare luna 3000 de euro + tva in urma desfasurarii ... (vezi toată discuția)