avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesorala / Situatie de indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesorala / Situatie de indiviziune

Buna ziua,

Ce se-ntampla cu proprietatile in cazul in care o familie NU face dezbaterea succesorala de mai bine de 10 ani? Proprietarul din acte a decedat acum >10 ani , familia nu are nici un interes sa fac dezbtare succesorala ( nici nu prea tin legatura unii cu altii ) ? Exista o lege care sa acopere astfel de cazuri ?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 29 Mai 2023
FMIT, utilizator
Cel mai recent răspuns: FMIT , utilizator 14:42, 5 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se întâmplă nimic.
Doar continuă situația de a deține niște bunuri fără acte de proprietate, pana când mai mor dintre moștenitori, numărul defunctilor creste și implicit al dezbaterilor succesorale, de ajung ca dintr-o familie de 10 membri sa rămână în viața numai 2.

De regula, ulciorul se sparge, când, de exemplu: unul dintre ei vrea sa își faca/reînnoiască buletinul pe adresa respectiva și nu poate, fiindcă la politie ii cere actul de proprietate sau când vor sa vândă/doneze sau când trebuie sa își reînnoiască contractele la utilitati sau în orice alta situație referitoare la dovada proprietății asupra acelui imobil.
Cum se poate rezolva? Moștenitorul care e interesat sa facă lumina sa se adreseze instantei, iar succesiunea sa se dezbata pe cale judecătorească.
@raluk0207: Multumesc frumos ptr raspuns!

Si daca un teren aflat in aceasta situatie e vandut , cum poate un cumparator sa iasa din situatia de indiviziune? Este vreun mijloc legal de a-i strange pe toti la un loc ca sa semneze iesirea din indiviziune?
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
FMIT, utilizator
Nu au cum sa vândă nimic, pana ce succesiunea nu e dezbătută.
Moștenitorii nu au acte de proprietate.

Iar între moștenitori nu exista decât 2 cai, mari și late:
- amiabil, la notar, cu acordul și prezenta tuturor
-la instanță.
Atat.
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
raluk0207, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsuri si clarificari! :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu cu fratii mei pentru o mostenire pe care nu vor sa o vindem. ciprian_dragne ciprian_dragne Buna ziua, Am un litigiu cu fratii mei (3 frati mostenitori egali pe o proprietate). Nu vor cu nici un chip sa negociem o valoare pentru care se poate ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant de catre coproprietar, cu proprietar decedat Crissy13 Crissy13 Buna ziua . Mama mea doreste sa vanda un pamant la care proprietar in acte e trecut tatal meu ,decedat cu ani in urma. Ca sa vanda pamantul ,trebuie neaparat ... (vezi toată discuția)
Cum poate evita fiica să intre în posesia moștenirii părinților? ralucaB_82 ralucaB_82 Buna seara, Speta: Parintii au o garsoniera pe numele lor(50% + 50%) si au o singura fiica. Daca unul din parinti moare, nu cunosc deloc legile/drepturi in ... (vezi toată discuția)