avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare asociatie de proprietari de blocuri izolate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare asociatie de proprietari de blocuri izolate

Buna ziua,

Vin cu o intrebare legata de infiintarea unei asociatii de proprietari:

Suntem un cartier nou de blocuri (ansamblu rezidential), iar pentru fiecare bloc, spatiile comune si terenul de sub fiecare bloc sunt proprietatea comuna a proprietarilor din acel bloc. Terenurile proprietate comuna nu se ating intre ele, ci sunt izolate, delimitate pe toate laturile de drum. Drumul nu este proprietate comuna, ci este in proprietatea exclusiva a dezvoltatorului (cu destinatia de drum de utilitate privata deschisa circulatiei publice si pe care avem notat drept de access pe jos si auto in CF).

In aceste conditii, se poate infiinta o singura asociatie pentru toate blocurile din cartier sau trebuie infiintata cate o asociatie pentru fiecare bloc in parte? Ne incadram in definitia de condominiu din Legea 196/2018 art. 3, alin. 3, lit. c ?

(3) În sensul art. 2 lit. h), constituie condominiu:
c) un ansamblu rezidențial format din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale.


Ar fi o problema ca proprietatile comune sunt la nivelul fiecarui bloc si nu exista o proprietate comuna a tuturor proprietarilor din intreg ansamblul rezidential?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
cristi.c, utilizator
[ link extern ]

Aveti aici legea 196/2018. dv stiti mai bine daca exista sau nu lucruri comune, mai exact drumul de accces unde nu imi este clar cum e.
De preferat este sa faceti individual daca nu exista lucruri care sa fie in comun.
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
w_v_w_v, utilizator
Cel mai bine ar fi ca fiecare bloc sa aiba asociatia lui, asa nu o sa mai existe probleme ca de ce blocul X sa plateasca reparatia acoperisului blocului Y, ca la ei nu ploua... si sa stabiliti un mod de folosire a eventualelor parti comune ( parc, sistem iluminare curte, eventuala paza, angajati comuni- instalator, fochist,..., etc....) ce sunt folosite la comun de toti locatarii acelui ansamblu rezidential.
Multumesc. Drumul are un singur proprietar (dezvoltatorul) cu intentia de a-l dona domeniului public. Proprietarii de apartamente nu detin cota-parte din drum.
Drumul, daca il accepta primaria, o sa intre in proprietatea si administrarea ei.

Ma refeream la celelalte eventuale parti comune ( parcare folosita de toti locatarii ce detin un loc, parc...), daca ele exista...
Dosarul dvs. depus la judecatorie va fi respins, neavând acea proprietate comună. Fiecare bloc să-și facă individual.

cristi.c a scris:In aceste conditii, se poate infiinta o singura asociatie pentru toate blocurile din cartier sau trebuie infiintata cate o asociatie pentru fiecare bloc in parte? Ne incadram in definitia de condominiu din Legea 196/2018 art. 3, alin. 3, lit. c ?

(3) În sensul art. 2 lit. h), constituie condominiu:
c) un ansamblu rezidențial format din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale.


Alte discuții în legătură

Condominiu sau nu ? johnybravo johnybravo Buna ziua, am o dilema legata de condominiu. Mai exact daca pe un teren sunt construite mai multe case , fiecare fiind proprietate individuala, au un drum de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cei de la apă-canal ilfov ne obligă să ne constituim ... Bună ziua! Cei de la Apă-Canal Ilfov ne obligă să ne constituim într-o asociație de proprietari deoarece avem un drum de servitute, comun și ne ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! proprietarii unui bloc dorim să întocmim un tabel ... Gabriel73 Gabriel73 Bună ziua! Proprietarii unui bloc dorim să întocmim un tabel nominal, în vederea desprinderii de asociația de proprietari din care facem parte în prezent ... (vezi toată discuția)