avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensie de urmas

Buna ziua,
Daca o persoana X a trait in concubinaj 30 de ani cu o alta persoana Y( care a decedat ) si sunt casatoriti doar de 5 ani, poate persoana X sa primeasca pesie de urmas pe o perioada mai mare de 6 luni? Pana la casatorie au fost doar cununati la biserica si au si un copil de 29 de ani + au locuit impreuna pana la momentul decesului. Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Legea are în vedere doar căsătoria civilă, nu căsătoria religioasă sau concubinajul. Prin urmare, în cazul menționat de dvs., soțul supraviețuitor X va putea să beneficieze de pensie de urmaș pentru o perioadă de 6 luni de la data decesului lui Y (și dacă îndeplinește condițiile prevăzute de art. 87 din Legea nr. 263/2010).

Cu toate acestea, ar putea să beneficieze de pensie de urmaș dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 85 și art. 86 din Legea nr. 263/2010:
- dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II;
- soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare din activități dependente (...) ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate , nu . Pentru obtinerea pensiei de urmas este nevoie sa fi fost casatoriti ( legal ) minim 10 ani . Nu are relevanta cat timp au convietuit - puteau sa nici nu convietuiasca impreuna deloc - , sau ca au copii , ci doar perioada cat au fost casatoriti legitim . Daca mama realizeaza venituri mai mari decat 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat , nu are dreptul nici cele 6 luni . In schimb , daca are o invaliditate de grad 1 sau 2 , sau daca sotul a decedat in accident de munca sau din cauza unei boli profesionale , poate beneficia de aceasta pensie .
Multumesc de raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... ... poll1 poll1 Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... a cotizat la fondul de pensii toata viata mai putin ultimul an ....am dreptul la o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru mama Viorica512 Viorica512 Mama mea a trait cu tatal meu 20ani in concubinaj din care ultimii 6 casatoriti legitim. Au avut 9 copii. Nu a lucrat niciodata. Acum, LA 63 ani,plate ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ccbn ccbn CARE ESTE VARSTA LA CARE BENEFICIEZ EU DE PENSIA DE URMAS IN CONDITIILE IN CARE SOTU MEU DECEDAT A FOST MILITAR SI S-A PENSIONAT LA 56 ANI SI 5 LUNI IN ... (vezi toată discuția)