avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua!Eu am o pensie de handicap și o pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua!Eu am o pensie de handicap și o pensie de invaliditate ...

Buna ziua!Eu am o pensie de handicap și o pensie de invadilitate obținută la 27 de ani.Beneficiez de pensie de urmaș?Va mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 20:40, 3 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Nu ați precizat dacă pensia de urmaș o solicitați în calitate de soț supraviețuitor sau de copil al defunctului.

În orice caz, nu veți putea cumula cele două categorii de pensii, dar puteți opta pentru cea mai avantajoasă dintre ele, conform:
art. 92 din Legea nr. 263/2010 care prevede astfel: „Copiii și soțul supraviețuitor care au dreptul la o pensie proprie și îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după susținătorul decedat pot opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

Întrucât dispoziția legală citată nu face nicio distincție privind categoriile de pensii ale urmașilor, ci face referire doar la „pensia proprie” rezultă că legea are în vederea toate categoriile de pensii ale urmașilor, deci inclusiv pensia de invaliditate.

Ca atare, cele două categorii de pensii - pensia de urmaș și pensia de invaliditate - nu se pot cumula, însă aveți posibilitatea de a alege pe cea mai avantajoasă dintre ele.

Dacă sunteți copilul defunctului nu veți avea dreptul la pensia de urmaș decât dacă invaliditatea (nu pensia de invaliditate) s-a ivit până la vârsta de 16 ani sau 26 de ani în timpul continuării studiilor. Dacă nu aveți dreptul la pensia de urmaș, implict nu aveți nici dreptul de opțiune prevăzut de art. 92 de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas sau pensie de boala? cristivifor cristivifor Buna ziua!Am pensie de invaliditate gradul 2 din 2004,varsta de 58 de ani,stagiu de cotizare de 23 ani si 7 luni.Sotul a decedat in 2003,fiind atunci ... (vezi toată discuția)
Daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pentru cea mai avantajoasa? emil6702 emil6702 Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas PaulHaiducu PaulHaiducu Buna ziua! Se poate cumula pensia de drept cu cea de urmas, sot supravietuitor? (vezi toată discuția)