avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sunt in procesul de infiintare a unui ONG.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sunt in procesul de infiintare a unui ONG.

Buna ziua!

Sunt in procesul de infiintare a unui ONG.
In cadrul ONG-ului, eu ma voi ocupa de administrarea lui (sunt si presedinte), voi semnta contractele de prestări servicii cu beneficiarii si alte documente.
Intrebarile mele sunt:
1. E nevoie de o imputernicire din partea celorlalti membrii din CD pentru a putea incheia actele in numele ONG-ului?
2. Hotaririle adunarii generale/ ale comitetului director (procesele-verbale) trebuie autentificate la notar sau avocat? Trebuie depuse undeva?
3. Exista vreun ghid care sa ofere informatii despre situatiile in care e nevoie sa se convoace sedinte pentru luarea anumitor masuri la nivelul ONG-ului? De ex., pentru stabilirea tarifelor serviciilor oferite, a salariilor etc., e nevoie ca acestea sa fie aprobate in sedinte ? Unde as putea gasi astfel de informatii?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 4 Iunie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:01, 3 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu e nevoie de imputernicire din partea comitetului director dar e indicat sa fie totuși luate decizii sau măcar aducerea la cunoștință membrilor comitetului director a aspectelor mai sensibile. Este totuși o "conducere colegiala".
2. Hotararile comitetului director nu trebuie autentificate la notar și doar le indosariati la sediul asociatiei.
Pentru hotararile adunărilor generale. Unele trebuie depuse la judecătorie, dacă ele implica modificările la statut, structura de conducere, etc. De la caz la caz. Și se colaborează cu un avocat pentru atestare.
3. Nu e niciun ghid. Plecând de la prevederile statutare referitoare la atributiile adunării generale și a comitetului director, și a necesităților apărute în timp din experienta capatata în ani de activitate a asociației, va concepuți un regulament de organizare si finctionare în care detaliati procedurile.
Ca de exemplu, procedura privind partea de selecție, angajare, verificare/evaluare si o destituire personal contractual al asociației. Aceasta procedura va ajuta clar ca să știți oricând ce sa faceți dacă apare aceasta situație în asociatie. Sa știți dumneavoastră și oricâte membri. Procedura ca cuprinde inclusiv formularele necesare s-o sa nu mai fiți puși în situația de a apare unul și altul în asociatie si sa întrebe mereu ce sa facă intr-o situatie similara.
Acest regulament de organizare si finctionare (ROF), se redactează de membrii comitetului director în colaborare cu alți membrii doritori sa se implice din asociatie, și se aproba de adunarea generală. Ulterior, se poate completa prin același proces de mai sus.
La partea cu stabilirea de salarii și cea de tarife la serviciile prestate, ele e recomandat sa fie gandite, redactate și justificate de comitetul director prin hotărâre și apoi supuse la vot adunării generale odată cu supunerea la vot a bugetului de venit și cheltuieli anual al asociației.
Ultima modificare: Duminică, 4 Iunie 2023
george-neagu, moderator
Mulțumesc pentru raspuns!

Cum se procedează daca atat in CD, cat si in AG sunt aceeasi membrii (cei 3 membrii fondatori)? Se realizeaza proces verbal in cadrul CD si apoi se supune la vot in cadrul AG, desi sunt aceeasi membrii?

Ultima modificare: Duminică, 4 Iunie 2023
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legii organul de administrare este Consilul Director, nu presedintele. Consiliul Director poate imputernici presedintele sa incheie anumite acte juridice, in anumite domenii sau limite.... Aceste atributii delegate presedintelui sunt mentionate fie in statut, fie in hotarari ale Adunarii Generale sau Consilului Director, in functie si de ce prevede Statutul. Nu exista pentru cele cerinte de autentificare notariala sau atestare avocatiala nici de depunere la vreo autoritate. Nu are ce ghid sa existe, pentru ca acele chestiuni se stabilesc prin Statutul asociatiei si deci difera de la un ONG la altul.... ca idee foarte generala actele " de dispozitie" sunt rezervate Adunarii Generale, cele "de administrare" Consilului Director si cele de gestiune persoanelor cu functie executiva mandatate prin Statut sau de catre CD. Dar e bine de definit in concret la fiecare ONG ce paote decide si semna singura o persoana cu calitate de reprezentant si ce necesita aprobare AG sau CD.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model de raport administrator si de pv al ag sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua.Va rog ajutati-ma cu doua modele de raport administrator si proces verbal al AG.pt.ONG non-profit .Multumes din suflet. (vezi toată discuția)
Functia in asociatie este obligatoriu a fi aleasa in adunarea generala? ttn.marius ttn.marius Buna ziua. In cadrul unui ONG, de la infiintare, cei trei asociati parte din Comitetul Director au functiile de presedinte, vicepresedinte si secretar. De-a ... (vezi toată discuția)
Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)