avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul salariu cu pensie - angajat la societate privata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul salariu cu pensie - angajat la societate privata

Buna ziua,
Conform Codului Muncii, articolul 53, aliniatul 4 (adaugat prin Legea 93/2019), « Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă. ».
In cazul in care angajatorul aproba si se va incheia un nou contract pe durata determinata de 12 luni (cu posibilitatea prelungirii anuale pentru maxim 3 ani), salariatul va putea cumula pensia cu salariul ? Daca da, care este temeiul legal pentru cumulul pensiei cu salariul?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 10 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.118 din Legea 263/2010
Multumesc frumos!
Buna ziua,
Revin cu o întrebare pe același subiect:
Când, după pensionare, se continuă colaborarea cu angajatorul din mediul privat, pe același post, salariul rămâne același sau trebuie să nu depășească valoarea salariului minim pe economie?
Vă mulțumesc frumos!

Cornel Vasile a scris:

Art.118 din Legea 263/2010

Daca e vorba de acelasi c.i.m., salariul ramane acelasi.

Daca e vorba de un nou c.i.m., salariul nu trebuie sa fie sub minimum pe economie.
Buna ziua,
In primul rand va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.
Sunt in faza de discutii cu managerul meu pentru a pregati continuarea activitatii dupa pensionare. Dar, chiar azi am primit o nota de la departamentul RH prin care se mentioneaza ca aliniatul 4 (adaugat prin legea 93/2019), la articolul 56 al Codului Muncii, se aplica exclusiv barbatilor. Mai precis, o femeie fie se pensioneaza si nu mai continua colaboarea, fie nu se pensioneaza si opteaza sa continue pana la varsta de 65 de ani.
Este conform legii?
Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Posibilitatea salariatelor de a-si continua activitatea dupa indeplinirea cumulativă a condițiilor de pensionare Artemiza Bcuculeu Artemiza Bcuculeu Buna ziua. OUG 96/2018 a modificat art. 56 al. (1) lit.c din Codul Muncii, cu privire la optiunea salariatelor de a-si continua activitatea si după ... (vezi toată discuția)
Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta in luna ... nistor_maria2007@yahoo.com nistor_maria2007@yahoo.com Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta in luna februarie 2022, pot ramane in continuare angajata cu acelasi contract de munca pe acelasi post ... (vezi toată discuția)
Modificari legislative - varsta pensionare Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Avand in vedere noua L93/2019, care modifica art. 56 1) lit c din CM, as avea o intrebare: cum se aplica \"la varsta de 65 ani\"? este un pic confuz ... (vezi toată discuția)