avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Notificare de plata de la Euroins intr-un dosar ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Notificare de plata de la Euroins intr-un dosar incheiat acum 2 ani in favoarea mea

Buna ziua!
Am primit azi de la Euroins o notificare de plata in legatura cu un dosar RCA din noiembrie 2020, platit in ianuarie 2021.
In acel dosar am fost declarat partea vatamata si am primit despagubiri.
In notificarea primita astazi scrie ca din analiza dovezilor de la dosar as fi vinovat si imi cer suma platita atunci plus penalizari calculate de la data platii.
Imi dau 5 zile in care sa fac plata intr-un cont, in caz contrar zic ca se vor indrepta catre un executor judecatoresc.
Mi-au dat si un email la care pot sa-i contactez in caz ca sunt nelamuriri, dovezile de plata si constatarea amiabila.

Daca are vreo relevanta, pot sa dau si detalii suplimentare despre ce cred ca a declansat aceasta reactia din partea Euroins.

As avea cateva intrebari, pentru ca situatia mi se pare foarte dubioasa.
1. In primul rand, ce le da dreptul sa se adreseze unui executor? Din ce stiu pentru asta trebuie un act executoriu, in principiu o decizie judecatoreasca sau alt act cu aceasta putere. Ce ii indreptateste pe cei de la Euroins sa se duca direct catre un executor?
2. Din ce citesc cf. legii Lege 132/2017 art. 21 alin (2) "(2) Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii."
Din ce inteleg daca voiau sa respinga dosarul, trebuiau sa faca asta in termen de 30 zile, altfel trebuie sa plateasca. Deci chiar daca as accepta faptul ca eram vinovat (desi vreau sa contest aceasta (re)analiza), Euroins sunt pasibili de plata pentru ca nu mi-au comunicat acest lucru in 30 de zile.
Este corecta interpretarea mea?
3. De ce se indreapta impotriva mea? Desi ei sustin acum ca sunt vinovat, atunci au acceptat dosarul si l-au platit. Nu este aceasta o eroare din partea comaniei, respectiv a inspectorului de asigurari, care era angajat Euroins la vremea respectiva?
4. Presupunand ca sunt eu vinovat si ca ei au dreptul sa imi ceara banii inapoi, tinant cont ca eroarea a fost a lor, cu ce drept imi cer dobanda din data platii si nu de la un eventual refuz al meu? Ei invoca OG 13/2011, care vad ca reglementeaza numai dobanzile maxime, nu si baza legala in care ei imi cer aceasta dobanda fara nicio justificare.
5. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa le raspund pe mail sau sa ignor si sa astept sa ma dea in judecata/execute? Am avut in trecut o contestatie a unei executari catre CNAIR cu o rovinieta si a fost o distractie pe care nu as vrea sa o repet.
6. Unde pot contesta (re)analiza dosarului de catre Euroins? Exista un organism legal/tert caruia ma pot adresa pentru o contestatie si/sau analiza independenta a dosarului?
Desigur ca este o eroare din partea companiei. Puteți depune o sesizare la ASF și chiar puteți chema firma în judecata. Este o practica de intimidare. De asemenea puteți introduce plângere la politie/parchet.
Ultima modificare: Marți, 20 Iunie 2023
Elisabeta Pora, Contabil
"De asemenea puteți introduce plângere la politie/parchet."

Pentru ce? Ce fapta penala vedeti aici?
Înainte de toate ar fi bine sa cititi cu mare atenție mesajul...

"In acel dosar am fost declarat partea vatamata si am primit despagubiri.
In notificarea primita astazi scrie ca din analiza dovezilor de la dosar as fi vinovat si imi cer suma platita atunci plus penalizari calculate de la data platii."

Se poate introduce plângere penala pentru înșelăciune și fals intelectual, sunt arhicunoscute practicile duble in domeniul (re)asigurarilor iar...pe lângă plângerea penala ii recomand asiguratului sa faca o sesizare si catre FGA, și cum am mai menționat mai sus la ASF. (a se vedea Legea 136/1995 privind asigurările și reasigurarile)

gi-jane2 a scris:

"De asemenea puteți introduce plângere la politie/parchet."

Pentru ce? Ce fapta penala vedeti aici?

Ultima modificare: Marți, 20 Iunie 2023
Elisabeta Pora, Contabil
eu citesc de regula, cu mare atentie.
Nu e de competenta politiei.
Dna asa cum noi nu ne dam cu părerea despre contabilitate ar fi ok ca și dvs sa sfatuiti în domeniile în care aveți o minima experienta. Nu este vorba despre nicino fapta penala.... Chiar daca aveți o licenta în drept nu folosește la nimic fără experienta practica..
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Valabilitate rca euroins??? tiberiu448 tiberiu448 Bună ziua! Ce se întâmplă acum cu cei care au RCA făcut la euroins pe un an de zile mai este valabil sau nu??? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Asf : bună ziua, vin și eu cu o întrebare legată de modul ... Madalin944 Madalin944 ASF : Bună ziua, vin și eu cu o întrebare legată de modul de evaluare si de plata al ASF România în urma unei daune. Că să exemplific speța mea , ... (vezi toată discuția)
Fga nu precizeaza pana cand sunt obligati sa plateasca despagubirile creditorilor adrianomb adrianomb Buna ziua, Dupa hotararea definitiva care precizeaza ca societatea Astra este in faliment, am observat ca Fondul de Garantare a Asiguratilor nu raspunde la ... (vezi toată discuția)