avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Aș dori să aflu răspuns la o problemă ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Aș dori să aflu răspuns la o problemă legata de ...

Buna ziua!
Aș dori să aflu răspuns la o problemă legata de pensie, care este neclară pentru mine:
Am 60 ani, lucrez ca profesor de 15 ani, dar înainte am lucrat 10 ani in grupa I de munca. Daca solicit pensionarea se considera pensionare anticipata? Pentru grupa I de munca se acordă 6 luni vechime la fiecare an lucrat. Daca mă pensionez pot să mă angajez la privat, pot cumula pensia cu salariul? În speranța că am formulat pe înțeles ceea ce am vrut să întreb, m-aș bucura să primesc un răspuns cât mai corect. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 21 Iunie 2023
La implinirea varstei de 60 de ani, daca aveti 10 ani de gr.I lucrati efectiv si stagiu complet de cotizare, puteti cere pensionarea pentru limita de varsta si stagiu de cotizare complet. Nu veti fi penalizat la pensie.
Stagiul de cotizare mentionat de dvs. este 15+10= 25 ani. Stadiul complet de cotizare este 35 ani. Ceilalti 10 ani unde ati fost ?
Va puteti angaja dupa pensionare la limita de varsta si stagiu complet de cotizare, cu CIM, la privat si cumula pensia cu salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce varsta ma pot pensiona? geo56 geo56 Sunt nascuta in noiembrie 1956 si am lucrat 21 ani si 10 luni in grupa a 2a. As vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona anticipat partial si anticipat. (vezi toată discuția)
Care este procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale? olga2011 olga2011 datorita muncii in grupa 1 de munca timp de 8 ani mi se reduce varsta de pensionare cu 1an si jumatate ,as dori sa stiu care este penalizarea daca m-as ... (vezi toată discuția)
Pensie anghelinaioan anghelinaioan sunt nascut la data de 31 10 1956 si lucrez din luna mai a anului 1972 . intrebare; cind am dreptul la pensie? multumesc. (vezi toată discuția)