avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acord vecini certificat de urbanism
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acord vecini certificat de urbanism

Buna ziua!

Doresc sa obtin o autorizatie de constructie pentru darmarea unei bucati de perete cu geam dintre balcon si bucatarie pentru a crea o trecere din bucatarie in balcon. In certificatul de urbanism se precizeaza la categoria de avize necesare pentru autorizatie urmatorul "Acordul notarial al proprietarilor direct afectati, daca este cazul (conform legislatiei in vigoare, sau conform expertizei tehnice)" . Legile mentionate in certificatul de urbanism sunt : ordinul 839/2009, legea 50/1991, legea 196/2018, legea 10/1995. Singura mentiune legata de acordil vecinilor o gasesc in ordinul 839/2009 : Art. 27: Acordul vecinilor
(1)Acordul vecinilor, prevăzut la pct. 2.5.6. al secţiunii I "Piese scrise" a cap. A.
"Documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire -
D.T.A.C.", prevăzut în anexa nr. 1 la Lege, este necesar în următoarele situaţii:
a)pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata
lor vecinătate - şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea
acestora;
b)pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri
existente;
c)în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.

Modificarea mea nu prevede masuri de interventie la vecini (lit. a), nu se schimba destinatia (lit. b) si nici in lit c nu se incadreaza.

Dar din ce am inteles exista o foarte mare probabilitate sa mi se ceara acest acord notarial chiar daca legea sau expertiza tehnica nu-mi cere acest lucru.

In primul rand am dreptate ca nu imi este necesar acest acord de catre lege? Si daca da, as dori sa stiu ce pot face in acest caz in legatura cu primaria. Pot da in judecata primaria? Am castig de cauza? Cum pot sa ii fac sa respecte legea si sa nu-mi ceara acest acord?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 3 Iulie 2023
oana.otelea, utilizator

Alte discuții în legătură

Acord vecini pentru constructie/ activitate oaneaiulia oaneaiulia Buna ziua, Am obtinut certificatul de urbanism al unui teren si mi se cere acordul vecinilor. Toate terenurile de jur imprejur sunt libere de constructie si ... (vezi toată discuția)
In ce consta acceptul vecinului daniela.ilea daniela.ilea Doresc sa-mi construiesc o casa pe terenul proprietate dar cat mai aproape de limita de proprietate. Pentru acest lucru am nevoie de acceptul ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pentru infiintare salon coafura - cosmetica MishaH MishaH Imi puteti spune care este legea in vigoare care atesta faptul ca nu poate functiona o societate comerciala intr-un apartament (salon coafura-cosmetica) fara ... (vezi toată discuția)